Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verlichten op zonne-energie is het mooiste dat er is

Verlichten op zonne-energie is het mooiste dat er is

De markt verandert als het om verlichting op zonne-energie gaat. We zien dat de techniek zo goed is, dat die zelfs beter is dan de bekabelde verlichting, tenminste op bepaalde vlakken. Bij verlichting op zonne-energie speelt infrastructuur geen rol meer om bijvoorbeeld een campingterrein te verlichten. Mensen blijven zich ‘s avonds en ‘s nachts veilig voelen en een extra voordeel: het genieten van een prachtige sterrenhemel kan beter.

Ik merk dat de vraag naar maatwerk van solarverlichting toeneemt. Wij richten ons voornamelijk op grotere campings en recreatieterreinen, zoals in Nederland bekende vakantieparken als Landal, Roompot of Stichting nationaal park De Hoge Veluwe. En ik merk daarbij ook een stijgende interesse van particulieren.  

Verlichting op zonne-energie biedt meer mogelijkheden. Het verlichten van paden, parkeerplaatsen, maar ook van velden of plaatsaanduidingen. Bij bekabelde verlichting gaat een kabel in de grond en wil je zoveel mogelijk kabels aansluiten. Bij solarverlichting ben je flexibel in de plaatsing. De ontwikkeling geeft meer mogelijkheden. Als je efficiënter wil verlichten, dan is het enige dat je hoeft te doen een lamp op zonne-energie neer te zetten en je bent klaar; niet meer alles openbreken om nieuwe kabels te leggen, maar enkel de armaturen plaatsen. Wij zijn al tien jaar bezig met de ontwikkeling van onze high-tech-producten; geven op de brandduur minimaal 13 uur per dag garantie en dat onder alle weersomstandigheden. We ontwikkelen alles zelf, werken met de nieuwste chips en de beste zonnepanelen. Wij willen sfeer bouwen, vooral ‘s nachts.  

We werken met ledverlichting en kunnen die in verschillende kleuren en in verschillende sterktes toepassen. We hebben een aantal klanten die in beschermde Natura 2000 gebieden zitten, zoals in de duinen. Daar wil je sowieso niet de hele nacht licht, maar deze op tijd uitschakelen. Ook hebben we niet alleen witte ledverlichting, maar juist aangepast groen licht. Mensen willen het in bijna alle gevallen vooral niet te fel hebben. Dat is namelijk niet goed voor de natuur. 

De ontwikkelingen staan niet stil. We hebben net modellen uitgebracht voor straatverlichting en we zijn alweer bezig met de volgende. Ik verwacht dat wij als een van de eersten het wel kunnen maken. De vraag is: hebben mensen het echt nodig? We ontwikkelen het, maar je kunt ook prima met minder straatverlichting. De techniek stopt niet bij verlichting, maar de uitdaging is opslagcapaciteit. Wij geven nu garantie op lichtduur, maar ik sluit niet uit dat zonne-energie veel meer toepassingen kent; een luchtbed oppompen of slagbomen laten werken. We investeren hierin hartstikke veel in Nederland, samen met alleen lokale ondernemers, want dat vinden wij ook een vorm van duurzaamheid. Op solarverlichting geven wij drie jaar garantie en verwachten daarbij op een levensduur van zeven tot acht jaar. Is een onderdeel in de elektronica stuk, dan vervangen we het. Wij willen onderdelen terugnemen of refurbishen, vandaar dat reparatie de voorkeur geniet. Kijk naar ledverlichting; wij maken allang geen witblauwe ziekenhuisverlichting meer, die marktintroductie van led is destijds helemaal verkeerd gegaan. Wij werken alleen met warme verlichting, want sfeer vinden wij veel belangrijker. 

De producten op zonne-energie worden beter en daarbij denk ik dat we geen keus hebben; we zijn out of options. We kunnen bijna niet meer zonder, het is bittere noodzaak. Wij zijn extra gemotiveerd om dat moment voor te zijn; samen hebben we een duurzame wereld binnen handbereik. En de techniek is dan een middel en zeker geen doel. Het is een bijdrage aan een betere wereld, want daar moeten we met zijn allen zuinig op zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details