Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘De juiste balans tussen steen en groen’
Peter Blaauwgeers, productspecialist bij technische groothandel Wildkamp.

‘De juiste balans tussen steen en groen’

Goed watermanagement voorkomt wateroverlast of droogte

De steeds extremere weersomstandigheden vragen om een beter watermanagement, ook in de tuin. Zo worden wateroverlast en droogte voorkomen. Wildkamp is gespecialiseerd in watertechniek en denkt graag met de hovenier mee over oplossingen.

In een ideale situatie wordt het water in natte periodes opgevangen om te gebruiken in droge periodes of om gefaseerd af te voeren, vertelt Peter Blaauwgeers, productspecialist bij technische groothandel Wildkamp. “Het water kan worden hergebruikt voor een beregeningssysteem, je kunt het infiltreren op het perceel of gebruiken voor het doorspoelen van het toilet.”

Het is mogelijk om infiltratiekratten te plaatsen in de grond onder het gazon.

Opvangen en afvoeren

De waterafvoer van het terras is een belangrijk punt. Omdat de stenen van een terras niet waterdoorlatend zijn, moet het water ergens naartoe en moet het opgevangen worden. Hiervoor kunnen afvoerputjes of een straatkolk in de oprit een oplossing zijn. Uiteraard moet het straatwerk dan wel in de juiste richting aflopen, het liefst richting gras of border en niet richting de gevel. Blaauwgeers: “Steeds meer leveranciers bieden inmiddels grondgoten aan in verschillende soorten, maten en kleuren, zodat ze aansluiten op het design van de tuin.” 

Vervolgens moet het opgevangen water worden afgevoerd. Het is ook mogelijk om infiltratiekratten te plaatsen in de grond onder het gazon. “Bij extreme buien kunnen die het regenwater opvangen, bufferen en weer afgeven aan de bodem. We kunnen de capaciteit van de kratten berekenen op basis van de oppervlakte en de hoeveelheid neerslag. Zo blijft de grondwaterstand op peil. Hergebruik van water op het eigen perceel heeft ook praktische voordelen. Gewoonlijk moet er bij de aanleg van een terras achter in de tuin een afvoerbuis worden getrokken naar de straat om aan te sluiten op het riool. Dat hoeft niet als het water ter plekke wordt opgevangen en hergebruikt.”

Waterafvoer kan ook onzichtbaar verwerkt worden.

Goede verhouding steen en groen

Een mooi terras of andere bestrating in de tuin is mooi, maar houd hierbij wel rekening met twee belangrijke zaken. Allereerst de goede afwatering, die voorkomt dat er wateroverlast ontstaat. Daarnaast kan te veel bestrating in een hete zomer hittestress geven. “Meer groen in de tuin, verlaagt de temperatuur. De verhouding tussen steen en groen moet in balans zijn voor een fijn woon- en leefklimaat.” 

Een lijngoot voor goede afwatering van het terras.

Wildkamp levert een breed pakket van producten voor de hovenier. Van oplossingen voor hemelwaterafvoer, van dakgoten tot lijnafwatering, tot drainage, regenwateropvang en -hergebruik. “Wij willen de hovenier bij aanleg van de tuin voorzien van de juiste oplossingen. We spelen uiteraard, naast functionaliteit, ook in op design. Zo leveren we bijvoorbeeld mooie putten en lijngoten met de uitstraling van natuursteen. Daarnaast adviseren we ook over de aanleg van het afwateringssysteem. Als we weten wat de afmetingen van het terras en ander straatwerk zijn en of er bijvoorbeeld een dakgoot aan het tuinhuis komt, maken wij een complete berekening: het aantal en het formaat goten of putjes, de diameter van de leidingen en het aantal kratten. Eventueel kunnen we bij grotere projecten ook een tekening maken van het complete systeem.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details