Platform voor de tuin- en groenprofessional
Draadloos banen maaien
Met Wisenav is er geen draad meer nodig.

Draadloos banen maaien

Flexibel maaien met drie keer hoger rendement

Yamabiko Europe introduceert het systeem Wisenav voor alle GPS-RTK robotmaaiers van het merk Belrobotics. Met Wisenav kunnen de maaiers zowel met als zonder draad in banen maaien met een drie keer hoger rendement tot wel zes hectare. De gebruiker kan zeer flexibel werkzones aanpassen.

Vorig jaar introduceerde Yamabiko de GPS RTK-technologie voor robotmaaiers: op basis van satellietgegevens maaien in banen. “Door in banen te maaien, kan de machine drie keer meer oppervlakte maaien dan maaiers die kriskras rondrijden. Ook geeft het een mooier beeld”, vertelt sales & marketing director Diederick Geerinckx. De technologie is zeer geschikt voor sportvelden. Omdat het gaat om grote oppervlakken, levert deze manier van maaien namelijk een enorme tijdbesparing op. “Bij de introductie van GPS-RTK was het nog wel een vereiste om een draad te gebruiken, die voorkomt dat de robot buiten het werkterrein zou komen. Onze ingenieurs ontwikkelden daarom Wisenav: een systeem waarmee gebruikers een virtuele grens kunnen maken rond het terrein.” Wisenav staat voor Wireless Satellite Exact Navigation.

In banen maaien is efficiënter en geeft een mooier beeld.

Eenvoudige installatie

Die virtuele grens wordt gemaakt door met een mobiele telefoon met de app van Belrobotics vanaf het laadstation een rondje om het terrein te lopen. Met een druk op de knop kan de gebruiker begrenzingen aangeven, zo veel als nodig is. Voor een voetbalveld bijvoorbeeld, zijn vier begrenspunten voldoende, voor een golfbaan met een grillige vorm zijn er veel meer nodig. Voor plaatsen waar de satellietontvangst minder goed is, kan alsnog een draad worden gebruikt. Bijvoorbeeld als er veel bomen staan. 

Daarbij kan de eindgebruiker via de app zones instellen waar wel en waar niet gemaaid hoeft te worden. Ook de gewenste maairichting en maaitijden zijn per zone instelbaar. Als de accu leeg is, keert de robotmaaier terug naar zijn laadstation. Eenmaal opgeladen, keert hij terug naar het beginpunt van de laatste onafgewerkte strook. 

De gebruiker kan via de app zones instellen waar wel of niet gemaaid moet worden.

Drie tot vijf centimeter nauwkeurig

Het systeem is beschikbaar voor alle GPS-RTK-modellen. Voor gebruikers die al een robotmaaier van Belrobotics hebben aangeschaft, komt er een software-update. Met behulp van RTK (Real Time Kinematic) kan de Belrobotics-robot continu maaien met drie tot vijf centimeter nauwkeurigheid. De robot communiceert met het basisstation, dat een vaste positie heeft.

Er is veel vraag naar robotmaaiers. Geerinckx: “De verkopen van robotmaaiers stegen bij Yamabiko Europe de laatste jaren met meer dan twintig procent per jaar. Inmiddels maken de GPS-RTK-modellen al meer dan de helft van onze verkopen uit. Deze tendens zal zich met deze nieuwe ontwikkelingen alleen maar verder doorzetten.” 

Yamabiko werkt met gespecialiseerde dealers, die ook door het bedrijf worden opgeleid. Zij verzorgen de installatie en het onderhoud van de robotmaaiers. De eindgebruiker bepaalt zelf de dagelijkse gang van zaken. Zijn er bijvoorbeeld obstakels zijn op het terrein, vinden er werkzaamheden plaats of wordt het terrein anders ingericht? Dan kan de gebruiker zelf no-go zones instellen.  

“Nederland is een goede markt voor ons. Zeker omdat er vanuit gemeenten veel vraag is naar maairobots op sportvelden om het machinepark te vergroenen. Daarnaast is het moeilijker om mensen te vinden en helpen robots om het werk van de groendiensten flexibeler te maken. Tot slot zijn de maaiers in aanschaf en energieverbruik voordeliger dan klassieke maaiers.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details