Platform voor de tuin- en groenprofessional
Duizelingwekkend relaxen op een dak in Amsterdam

Duizelingwekkend relaxen op een dak in Amsterdam

Zonnebaden en relaxen? Een zwembad met panoramisch zicht van 360°? Een loungebar voor een frisse cocktail midden in het groen?

Het klinkt als een exotische bestemming, terwijl dit allemaal mogelijk is op een ZinCo “Stormwater Management Groendak”  in Amsterdam.

Soho House Amsterdam werd ontworpen volgens het concept van Nick Jones: het realiseren van een internationale exclusieve ontmoetings- en verblijfplaats voor creatievelingen uit verschillende sectoren, zoals kunstenaars, artiesten, auteurs, muzikanten, modeontwerpers,  mensen uit de media… Het eerste Soho House opende in 1995 zijn deuren in Londen. Vandaag zijn er wereldwijd 27 Soho Houses, stuk voor stuk gelegen op buitengewone locaties.

Een niet-alledaags project

Op een steenworp van de populaire Amsterdamse winkelbuurt ‘De Negen Straatjes’ en vlakbij de Dam bevond zich het ‘Bungehuis’, een geklasseerd gebouw uit 1934. Via een verbluffende en ingrijpende renovatie werd het gebouw omgevormd tot het Soho House. Het zes verdiepingen tellende ‘Bungehuis’ werd door het Nederlandse  Architectenbureau Kentie en Partners getransformeerd van een voormalig handelspand naar een multifunctioneel complex met 79 kamers, vergaderzalen, wellnessruimte met sauna, verschillende  loungebars, restaurants en zelfs een bibliotheek.

Alles werd uitgevoerd met respect voor de originele art deco-stijl en de typische begin 20ste eeuwse  bouwtrant. Het Soho House is een prachtig voorbeeld van een herbestemming en herwaardering van een oud gebouw in een stedelijke omgeving. Het gelijkvloers staat open voor het brede publiek en biedt toegang tot het ‘Cecconi’s Restaurant’ en de ‘Cowshed Wellness’.

Absolute blikvanger van het gebouw is echter het indrukwekkende dak, een creatie van landschapsarchitect Marnix Tavenier. Hij combineerde er groendaken met houten terrasvloeren, een loungebar en een buitenzwembad met duizelingwekkend uitzicht over de oude binnenstad van Amsterdam.

Wat echter niet zichtbaar is, is de onderliggende structuur. Om tegemoet te komen aan de ambitie van de stad Amsterdam om bij piekbuien minstens 60 liter per m² te bufferen, werd gekozen voor een ZinCo regenwaterretentie groendak: “Stormwater Management Greenroof”.

De expertise en de technische bijstand van ZinCo hielden tal van extra voordelen in voor de ontwikkeling van het project.

Regenwaterretentiegroendak

Regenwaterretentiedaken zijn platte daken zonder helling waarbij het regenwater tijdelijk op het dak opgeslagen wordt om het rioleringsstelsel bij zware piekbuien te ontlasten en dus overstromingen te voorkomen. Het opgeslagen regenwater kan vertraagd afgevoerd of hergebruikt worden voor de beplanting van een bovenliggend groendak tijdens periodes van langdurige droogte. Door de klimaatveranderingen verwachten experten zowel meer periodes met zware regenval als langere periodes van hitte en droogte.

Intelligente opbouw

Op een wortelwerende dakdichting werd een beschermmat SSM45 aangebracht over de hele oppervlakte. Hierop kwamen de waterretentie-elementen RSX65. Deze elementen van 65 mm hoog zijn onderling met elkaar te verbinden en kunnen tot 60l/m² bufferen. Ze kunnen zowel toegepast worden onder groendaken als onder loop- en rijverhardingen. De totale waterbufferingscapaciteit van het Soho House bedraagt niet minder dan 30.000 liter. Het regenwater kan nadien door middel van een regelbare debietbegrenzer vertraagd en zonder overbelasting afvloeien naar het rioleringsstelsel of hergebruikt worden voor irrigatie van de beplanting. De debietbegrenzer is voorzien van een overloop als extra veiligheidsvoorziening. Voor meer informatie kijk op www.zinco.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details