Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hoveniers vergaren samen kennis voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering 
‘Het zou mooi zijn als alle gezamenlijke kennis omgezet kan worden in efficiënte tools voor de hovenier.’

Hoveniers vergaren samen kennis voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering 

Nieuw initiatief om kennis te delen

“Als je nu niet met de tijd meegaat, ga je de boot missen, maar als je te hard van stapel loopt, ga je onderweg zinken”, vertelt Teunis van de Pol die het initiatief ‘van het Groen’ startte. Het begon met zijn wens om een bijdrage te leveren aan het klimaatadaptief maken van huizen en tuinen. En het mondde uit in een groeigroep die kennis deelt en vergaart rondom de mogelijkheden om te verduurzamen, zowel bij de werkzaamheden als in de bedrijfsprocessen. Om zo tot inzichten te komen die de hovenier toekomstbestendiger maakt.

Van de Pol is innovator en directeur van garDsign, Poladvies en diverse online tools. “Het initiatief is ontstaan vanuit een sterk gevoel dat ik een bijdrage wil leveren aan de klimaattransitie. We hebben onze klanten benaderd met de vraag of het een goed idee is om onderling onze kennis te gaan delen. Daar werd positief op gereageerd, maar uit de gesprekken kwam ook naar voren dat de hoveniers tegen bepaalde zaken aanlopen: hoe maak ik de vertaalslag en welke risico’s loop ik? Ook andere problemen zoals voldoende personeelsbezetting, kwamen aan het licht.”

Toekomstbestendig

Om de bedrijven met al deze vraagstukken te helpen, ontwikkelde hij ‘van het Groen’. Een initiatief waarbij hoveniers een manier vinden om mee te bewegen in een snel veranderende wereld. “Door mijn eigen ervaring als ondernemer en businesscoach, maar ook doordat ik ben opgegroeid in de bouw-, infra- en groensector, overzie ik het gehele speelveld. Daarmee denk ik bedrijven in de volledige breedte te kunnen ondersteunen.”

Tijdens frequente groepsbijeenkomsten wordt ingezoomd op thema’s als wateropvang en infiltratie, biodiversiteit, emissieloos werken, energieverbruik en duurzame onkruidbestrijding. De kennis wordt onderling uitgewisseld, maar ook vergaard door middel van bedrijfsbezoeken, trainingen, bijeenkomsten en excursies. “Met de juiste kennis en kunde kan een hovenier tuinen ontwerpen en creëren die blijven floreren, ook in periodes van droogte of overmatige regenval, zoals in ons veranderende klimaat regelmatig het geval is. Dat levert tevreden klanten op wat de business ten goede komt. Bovendien kijken opdrachtgevers en potentiële werknemers tegenwoordig ook naar de wijze waarop bedrijven zich positioneren. Als je op conventionele wijze blijft werken, ben je niet langer aantrekkelijk voor hen.”

Het format

Wie zich aansluit bij ‘van het Groen’ krijgt eerst individuele begeleiding. “We maken een bedrijfsscan om in kaart te brengen welke vraagstukken er leven. Tegen welke bottlenecks lopen ze aan? Hebben ze het te druk, te weinig personeel, staat er een bedrijfsoverdracht op stapel en hoe is hun positionering in de markt? Vervolgens gaan we kijken hoe we hierbij ondersteuning kunnen bieden. Dat kunnen wijzelf doen, maar het kan ook zijn dat we externe hulp inschakelen. Hierna sluit de deelnemer zich aan bij de groepsbijeenkomsten. Het verschil met andere samenwerkingsverbanden is dat we echt aantoonbare kennis uit de praktijk toepassen. Dat draagt eraan bij dat de deelnemers kunnen verduurzamen op een wijze die haalbaar, betaalbaar en behapbaar is.”

Tijdens frequente groepsbijeenkomsten wordt ingezoomd op thema’s als wateropvang en infiltratie, biodiversiteit, emissieloos werken, energieverbruik en duurzame onkruidbestrijding.

Toegepaste kennis

Van de Pol heeft nog een wens: “Het zou mooi zijn als alle gezamenlijke kennis omgezet kan worden in efficiënte tools voor de hovenier. We hebben immers reeds het softwarebedrijf waarmee we de succesvolle tuinontwerp-tool garDsign hebben ontwikkeld. Het zou voor veel groenprofessionals fijn zijn als er in de toekomst ook een tool komt rondom de transitie en de wetgeving. Of dat we gerelateerde tools toevoegen en daarin de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld andere softwarebedrijven, leveranciers of administratiekantoren.” Van de Pol besluit: ”Ik nodig geïnteresseerde hoveniers van harte uit om contact met ons op te nemen, maar ook leveranciers zien we graag bij dit initiatief aanhaken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details