Platform voor de tuin- en groenprofessional
Duizend vierkante meter nieuw dakgroen aan de Maisberg

Duizend vierkante meter nieuw dakgroen aan de Maisberg

Groen dak op huizenblok

Een huizenblok aan de Maisberg in Roosendaal heeft een groen dak gekregen. “Het is prachtig om te merken hoe positief iedereen tegenover dit project staat. Met dit dak draagt de Maisberg bij aan biodiversiteit en watermanagement”, zegt Boy van den Ouden van idverde NL. Bij de aanleg waren zowel de natte winter als de droge zomermaanden factoren om rekening mee te houden.

Ook op de bergingen is een groendak aangelegd.

idverde NL kreeg van Dakvisie de opdracht om de daken van het huizenblok aan de Maisberg te renoveren. Dakvisie heeft deze renovatie aangegrepen om de daken te vergroenen en hiermee extra waarde aan de omgeving toe te voegen. Projectleider Boy van den Ouden vertelt: “Het eerste wat we dan doen is het dak op gaan om de situatie te inspecteren. Wanneer je een groendak aanlegt, moet de dakbedekking in optimale staat zijn, zodat de kans op lekkage onder het groen geminimaliseerd is.” Daarbij bleek dat de pvc-dakbedekking vervangen moest worden. Omdat pvc niet aangebracht kan worden bij regen, konden de werkzaamheden niet meteen afgelopen winter plaatsvinden. Er moest gewacht worden op beter weer.

Nieuw groen dak

Van den Ouden: “Toen in het voorjaar de nieuwe dakbedekking was aangebracht, bekeken we of het dak bezemschoon was. Dat is bij pvc van groot belang, omdat pvc relatief kwetsbaar voor beschadigingen is.” Op de schone dakbedekking bracht idverde NL in twee blokken beschermdoek aan. Daaroverheen kwam een waterbufferende drainage-filterplaat. Hierop werd 40 mm substraat aangebracht met daaroverheen de sedummatten. Zo ontstond 854 m2 dakbegroeiing. Met het oog op de afwatering wordt sedum niet tot aan de randen van het dak geplaatst: rondom het groen maakte idverde NL een grindstrook van 260 m2. Grind en substraat zijn van elkaar gescheiden door 665 strekkende meter hoeklijnprofielen (60 mm). Voor de veiligheid bij aanleg en toekomstig onderhoud van het groene dak heeft de dakdekker op meerdere plekken verankeringspunten gemaakt, waar men zich aan kan vastlijnen. Niet alleen op de woningen, ook op de bergingen is een groendak gelegd. Hier gaat het over 200 m2 dakbegroeiing met daaromheen een rand van 100 m2 van tegels van 30×30 cm. “Sedum heeft als belangrijk voordeel dat het licht is”, zo licht Van den Ouden de keus voor dit type groen toe. “Met 85 kg per m2 stelt het geen bijzondere eisen aan de draagkracht van het dak. Verder is het natuurlijk financieel aantrekkelijk en is het eenvoudig aan te brengen: we kunnen de sedummatten zo uitrollen over het dak.”

Wachten op regen

Waar pvc alleen aangebracht kan worden bij droog weer, kunnen sedummatten alleen uitgerold worden in periodes met genoeg regen. “Het substraat moet voldoende verzadigd zijn voordat de matten komen. Daarom moesten we het plaatsen van de sedummatten uitstellen van de droge periode aan het begin van de zomer naar het eind van de zomer, toen het veel had geregend. Ligt het sedum er eenmaal, dan is droogte geen enkel probleem. Sedum verdraagt droogte prima. De planten leven weer op als het na een droge periode weer gaat regenen.”

Positief

De huizen waren tijdens de werkzaamheden bewoond. Van den Ouden: “Dan letten we er uiteraard op geen overlast te veroorzaken. Om substraat en sedummatten naar het dak te transporteren, gebruikten we een torenkraan. Daarvoor hadden we de medewerking van de bewoners nodig, want die moesten hun auto verplaatsen. Dat was geen probleem: het is bij dit project sowieso prachtig om te merken hoe positief iedereen er tegenover staat. Je merkt dat iedereen graag zijn steentje wil bijdragen aan biodiversiteit en watermanagement. Met dit groene dak doet de Maisberg dat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details