Platform voor de tuin- en groenprofessional
Duurzame dichting voor elke waterpartij

Duurzame dichting voor elke waterpartij

TPO-folies perfect alternatief voor PVC of EPDM

Wist u dat de waterdichting van een zwembad of (zwem)vijver niet enkel met PVC of EPDM gerealiseerd kan worden? TPO-folies bieden in beide toepassingen een duurzaam, kleurvast alternatief voor een perfect strakke afwerking. Op basis van ruim 18 jaar ervaring in de waterdichting werpt Sealtec zich sinds 2016 op als vaandeldrager van deze productgroep. Naast de waterdichtingsfolies zelf, biedt het bedrijf uit Glabbeek ook opleidingen, plaatsing en ondersteuning op de werf aan.

TPO (thermoplastische polyolefinen) is een verzamelnaam voor talrijke kunststoffen op basis van polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Voor de bekleding en waterdichting van waterpartijen zoals zwembaden en vijvers worden zij verwerkt tot folies van 1,0, 1,3 of 1,5 mm dik, afhankelijk van het type. “De PE-folies zijn vooral aan de orde bij klassieke zwembaden”, verduidelijkt Stijn Frooninckx, zaakvoerder van Sealtec. “In een chloorrijke omgeving garanderen zij namelijk de allerbeste kleurvastheid.”

Dankzij hun uitzonderlijk rekvermogen passen ongewapende fPP-folies zich perfect aan een organische vorm en ongelijke ondergrond aan.

 

“In natuurlijke omgevingen zoals vijvers en zwemvijvers wordt meer gebruikgemaakt van PP-folies. Zo’n folie kan gewapend zijn met een glasvliesnet, waardoor zij een hogere ponsweerstand heeft – nuttig, bijvoorbeeld, in een perfect aangelegde, rechtlijnige zwemvijver. Men kan ook opteren voor een ongewapende fPP-folie. Die is iets goedkoper en kan zich, dankzij haar uitzonderlijk rekvermogen tot wel 600%, vooral perfect aanpassen aan organische vormen of een ongelijke ondergrond.”

Als distributeur van de merken Agru en Sika, biedt Sealtec alle bovenstaande opties aan, en begeleidt het de tuinaannemer of zwembadbouwer graag naar het aangewezen product voor zijn project.

TPO-folies op PE basis zijn perfect aangepast aan chloorrijke omgevingen.

 

In beide betekenissen

Waarom voor TPO kiezen en niet voor het reeds gekende PVC (zwembaden) of EPDM (vijvers)? Voor Frooninckx is het antwoord vanzelfsprekend. “TPO’s behoren tot de meest duurzame kunststoffen, en dat in beide betekenissen van het woord. Enerzijds hebben ze een erg hoge levensverwachting en uitzonderlijke kleurvastheid – in publieke zwembaden in Duitsland is er ondanks de erg hoge chloordosering na ruim twintig jaar nog geen enkele verkleuring opgemerkt; anderzijds zijn ze perfect recycleerbaar en bovenal volledig vrij van weekmakers en chlorides. In een waterig milieu of bij de verwerking van het materiaal door middel van lassen, waar en wanneer deze kankerverwekkende stoffen normaal gesproken vrijkomen, is dat niet zomaar een meerwaarde, maar lijkt het mij niet minder dan een absolute voorwaarde. Zowel voor de gezondheid van de plaatser, als voor die van de gebruiker.”

Ook op esthetisch vlak hebben TPO-folies alles in huis om aan de hoge verwachtingen van de klant te voldoen. “Vanwege de thermoplastische eigenschappen van het materiaal, kan een klus fijn en naadloos afgewerkt worden, en bij elk product heeft men de keuze uit diverse kleuren, met het meest uitgebreide aanbod bij de gewapende TPO-folies op PP basis.”

Net als andere waterdichtingsfolies laat TPO zich relatief eenvoudig verwerken.

 

Plaatsing

Net als andere waterdichtingsfolies laat TPO zich relatief eenvoudig verwerken, al benadrukt Frooninckx dat een ander materiaal altijd enige aanpassing vraagt. “Wie PVC-banen last, zal veelal spelen met de lastemperatuur. Bij het verwerken van TPO moet net die temperatuur constant gehouden worden, en wordt er eerder met tijd en luchtdebiet gevarieerd. Dat is niet moeilijker of gemakkelijker; het is anders.”

Om in elk project een perfecte waterdichting te realiseren, voorziet Sealtec alvast in diverse mogelijkheden voor de plaatsing. “De tuinaannemer of zwembadbouwer die niet vertrouwd is met het product, kan de plaatsing van de waterdichting perfect aan ons uitbesteden”, zegt Frooninckx. “Voor zij die het willen leren, bieden we ééndaagse opleidingen en ondersteuning op de werf aan. En ten slotte blijven we uiteraard ook gewoon distributeur van de verschillende producten.”

“We willen de groenprofessional trouwens nooit in een keurslijf duwen. Onze samenwerking is flexibel, en past zich aan de noden van het moment aan. Plaatst de aannemer de folies normaal zelf, maar heeft hij het even te druk? Dan kunnen wij perfect in de bres springen.”

Engagement

Dat engagement is een sleutelterm voor Frooninckx. Niet alleen naar de klant toe, maar ook naar de productgroep en het milieu. “Sealtec staat voor 100% achter de TPO-folies als duurzame oplossing, en dat engagement trekken we graag door tot elk niveau van onze bedrijfsvoering. Wat we daarvoor allemaal ondernemen, valt uitgebreid na te lezen in de duurzaamheidsverklaring op onze website www.sealtec.be.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details