Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een zeer voordelig biologisch bestrijdingsmiddel
Catefix vormt een harde fixeerlaag en blijft niet plakken.

Een zeer voordelig biologisch bestrijdingsmiddel

De behandelde nesten zijn een voedselbron voor insecten en vogels en de behandeling levert geenszins neven- of milieuschade op. Het zijn volgens directeur en mede-eigenaar Maurice van Gaalen de belangrijkste eigenschappen van Catefix. “Het is een honderd procent natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen de overlast van de eikenprocessierups. De gemeente Oude IJsselstreek is overtuigd en zet vol in op Catefix bij het bestrijden van de overlast veroorzakende rups.”

Catefix bestaat uitsluitend uit natuurlijke, plantaardige en hernieuwbare grondstoffen.

De werking van Catefix is eenvoudig. Van Gaalen: “Het is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is speciaal ontwikkeld om de overlast weg te nemen. Ons uitgangspunt is dat het nest na behandeling niet verwijderd hoeft te worden; een snelle, duurzame en efficiënte oplossing. Catefix bestaat uitsluitend uit natuurlijke, plantaardige en hernieuwbare grondstoffen. Het is niet giftig, bevat geen oplosmiddelen, weekmakers of zware metalen. Als het eenmaal is aangebracht – het doordringt het nest volledig – vormt het een harde fixeerlaag en blijft niet plakken. Het nest is volledig afgesloten en de brandharen geven direct geen overlast meer.”

Diverse recreatieparken, campings en gemeenten delen inmiddels positieve ervaringen. Boombeheerder Kristian Ebbers van gemeente Oude IJsselstreek: “We waren op zoek naar een biologisch alternatief om de eikenprocessierups te bestrijden en Catefix sprong eruit. We zijn een test gestart en dat beviel ons zo goed dat we daar dit jaar mee verder zijn gegaan. Het belangrijkste voordeel is dat je een nest behandelt zonder ingewikkelde apparaten; het nest blijft hangen en veroorzaakt geen overlast meer. Verdere behandeling is niet nodig.”

Van Gaalen: “Gemeenten hebben moeite met investeren, ze hebben geen geld; een extra argument om ons product in te zetten. Bij een reguliere methode kost de behandeling van een nest al gauw twintig euro, nu besparen ze tot wel zestien euro. Dus ook vanuit financieel oogpunt is Catefix zeer aantrekkelijk.”

Maurice van Gaalen.

De gefixeerde nesten blijken een voedselbron voor vogels en insecten. Van Gaalen: “Onderzoeker Lars Rodrigues van Poel Bosbouw wilde bij de universiteit van Osnabrück laten vaststellen wat er na behandeling met de nesten, de rupsen en de brandharen was gebeurd. Maar wat bleek; ze waren allemaal aangevreten door vogels en insecten. Ze dienden blijkbaar als voederplaats.” Ebbers: “Ik heb vooraf goed gekeken naar de samenstelling, zodat het niet schadelijk zou zijn voor het milieu en in het bijzonder voor de bomen. Ik heb het achterliggende bastweefsel bekeken en dat zag er heel goed uit. Ik ben overtuigd!”

Catefix is relatief nieuw. Van Gaalen: “Bestrijding met nematoden, maar ook het wegzuigen of de natuurlijke bestrijding met mezen of natuurlijke vijanden in combinatie met het inzaaien van bloemenmengsels zijn de bekendste opties. Met Catefix fixeren we het nest op het moment dat de rupsen bij elkaar zitten, waardoor de overlast van de brandharen direct verdwijnt.”

Ebbers: “Zelf behandelen we ook nog curatief waarbij een aannemer voor ons de nesten wegzuigt. Met Catefix is het grote voordeel dat we nu ook zelf met de dagelijkse meldingen aan de slag kunnen. Wij rijden naar de locatie, bekijken de situatie en als het binnen handbereik is dan behandelen we direct. Onze enige beperking was dat we onvoldoende hoogte konden bereiken. Daarom hebben we een apparaat aangeschaft dat achter op onze auto staat; een vat, een pomp, een slang van 50 meter en een lans waarmee we tot zeven meter hoog kunnen bestrijden.” Van Gaalen: “Het is opgelost; biologisch, veilig voor mens en milieu en ook nog eens zeer voordelig. We blijven, in samenwerking met de gemeente Oude-IJsselstreek, verder ontwikkelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details