Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Gemeenten kunnen hiermee op eenvoudige wijze de biodiversiteit vergroten en tegelijkertijd de jeukrups bestrijden’
Duurzaam insectenhotel ter bveordering van de biodiversiteit en bestrijding van de eikenprocessie- en bastaardsatijnrups.

‘Gemeenten kunnen hiermee op eenvoudige wijze de biodiversiteit vergroten en tegelijkertijd de jeukrups bestrijden’

Duurzame vogelhuisjes en insectenhotels

Steeds meer gemeenten spannen zich in om de biodiversiteit te verhogen. Daarnaast investeren ze jaarlijks veel geld in de bestrijding van de eikenprocessierups en bastaardsatijnrups. Rob Damink van By Source International breidt daarom zijn assortiment uit met duurzame vogelhuisjes en insectenhotels. Zo kunnen gemeenten tegelijkertijd op natuurlijke en kostenbesparende wijze de biodiversiteit stimuleren en de rupsen bestrijden. 

“De vraag naar verantwoorde producten stijgt. Deze huisjes en hotels zijn niet alleen van gerecycled materiaal gemaakt, ze gaan ook jarenlang mee en zijn zeer eenvoudig in het gebruik. Zowel qua bevestiging als reiniging. Ik merk dat de gunstige prijs in combinatie met het duurzame karakter de producten aantrekkelijk maakt. Als gemeenten dan ook nog horen dat alles op een sociale werkplaats wordt vervaardigd, maakt dat ze extra enthousiast”, vertelt Damink.

‘Dit is het ideale moment voor gemeenten om de vogelhuisjes en insectenhotels te plaatsen.’

Complete lijn

Enkele jaren geleden constateerde hij dat de traditionele bestrijding van de eikenprocessierups verre van ideaal was. Deze bestrijding met aaltjes en bacteriepreparaten doodt namelijk ook soorten die waardevol zijn voor de natuur. Er zijn zelfs wettelijke beperkingen in de buurt van Natura-2000 gebieden. En de kosten van deze methode variëren van maar liefst 85.000 euro voor kleine gemeentes tot 160.000 euro voor grote gemeenten. Flinke kosten, zeker nu de komst van grondnesten de effectiviteit ervan onvoorspelbaar maakt. Daarom ontwikkelde hij reeds het biologische fixeermiddel EprEcofix®, dat dit jaar genomineerd werd voor de Innovatie Award. Nu het Kennisplatform Processierups aangeeft dat de stimulering van de biodiversiteit van groot belang is bij de bestrijding, vult hij zijn assortiment aan met vogelkastjes en insectenhotels.

Uitneembaar binnenhuisje maakt de reiniging extra eenvoudig.

Duurzaam en praktisch

Als internationaal inkoper zag Damink hoeveel hoogwaardig restmateriaal er bij productieprocessen verdwijnt. Dit materiaal gebruikt hij voor nieuwe producten en nu dus ook voor de nestkastjes en vogelhuisjes. Ze zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd eikenhout en gerecycled plastic. “Bij het ontwerp heb ik gedacht aan enkele praktische zaken die specifiek voor gemeenten belangrijk zijn. Zoals een eenvoudige bevestiging en reiniging. Dankzij de uitneembare binnenhuisjes zijn ze makkelijk en snel te reinigen, ze kunnen hierbij zelfs gewoon aan de boom blijven hangen. Dit is het ideale moment deze huisjes en hotels te plaatsen. Wanneer de vogelhuisjes voor april geplaats worden, kunnen de vogels er al het komend broedseizoen gebruik van maken. En de insecten zullen het hele jaar door profiteren. De hotels bieden hen een broed-, nest- en overwinteringsplaats aan.”

Nest eikenprocessierups gefixeerd met EprEcofix®.

Cirkel is rond

In een gezond ecosysteem krijgen overlastgevende soorten minder kans om de overhand te krijgen. Immers, de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, houdt deze soorten in toom. Door vogelhuisjes en insectenhotels te plaatsen, lok je bijvoorbeeld de koolmees en boomklever die dol zijn op de eikenprocessie- en bastaardsatijnrups. Maar ook de larven van de sluipwesp smullen van deze rupsen. Aanvullend biedt Damink zadenmengels aan die voor kruiden en bloemen zorgen die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten. En mocht de gemeente een nest van de rups ontdekken, dan kan deze snel verwijderd worden met het biologische fixeermiddel EprEcofix®. “Sterker nog, wanneer je zo’n gefixeerd nest in een insectenhotel plaatst, dan vorm je automatisch een voedingsbodem en lok je nog makkelijker insecten. Zo is de cirkel dus helemaal rond.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details