Platform voor de tuin- en groenprofessional
Heet water slim en efficiënt inzetten. Onkruidbeheer zonder inzet van chemie
MCB met gas.

Heet water slim en efficiënt inzetten. Onkruidbeheer zonder inzet van chemie

Aldus Gerard Baars van Empas uit Veenendaal. “Ons uitgangspunt is; water koken kan iedereen, maar wij willen dat doen met zo min mogelijk energie.”

Gerard baars met de MCB-E.

Baars begon eind vorige eeuw met het produceren en ontwikkelen van een machine voor het bestrijden van onkruid met heet water. “Het idee waaide over vanuit de wijnbouw in Nieuw Zeeland. We hebben het bekeken en zelf een machine gebouwd. Snel volgde een tweede en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. We zijn continu bezig met ontwikkeling, productie en marktonderzoek.”

De MCB-3.0 prototype.

Empas is naast Nederland actief in verschillende landen, waaronder Duitsland en Finland en zelfs tot in Canada. “Wij bouwen niet te gecompliceerde heetwatermachines; eenvoudig in gebruik en onderhoud. Wij zorgen dat de warmte van de machines zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Dit hebben we bereikt met bijvoorbeeld de MCB Twin, voorzien van drie warmtewisselaars, zowel op de motor, uitlaat en het hydraulisch systeem. De warmte van de machine die normaal aan de omgeving verloren gaat zetten wij in om het water te verwarmen. Wij kunnen dat zelfs op zo’n efficiënte manier dat de machine tot 25 procent fossiele brandstof bespaart.” 

MCB 3.0

Onkruidbeheer met heet water is een andere dan mechanisch zoals met een borstel. “Thermisch is onderverdeeld in heet water of hete lucht. In het geval van water is het noodzaak om 500 tot 1.000 kilo mee te nemen. Dat is een logistieke uitdaging. Vervolgens moet je het hete water gedoseerd over het onkruid verdelen; niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. De celstructuur van de plant moet dood; bovengronds lukt dat honderd procent en ondergronds dringt heet water beter door dan hete lucht. Een behandeling van vier keer per jaar is dan voldoende.”

Baars: “Overal waar je niet chemisch wilt werken, kun je met heet water en hete lucht prima uit de voeten. Zo ontdekken ook hoveniers steeds vaker de voordelen van onze machines. Ook de MCB 3.0 is eenvoudig om te schakelen tot een hogedrukfunctie. Met het apparaat kun je daarnaast water uit de kraan of van het oppervlaktewater, volledig autonoom en gecontroleerd op de juiste temperatuur brengen. Het is een basismachine die is uit te breiden en de gebruiker heeft de keuze tussen een benzine of elektromotor en een diesel of gas gestookte branderketel. Het is een vrij nieuw vak en dat wisselt ontzettend snel in techniek en toepassing, maar het mooiste blijft; het beheer van onkruid zonder inzet van chemie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details