Platform voor de tuin- en groenprofessional
Innovatie in sloot- en bermonderhoud sinds de jaren zeventig
Hemos stobbenfrees aan een Fendt 1050 van 500pk. Deze maand geleverd aan Van Werven, Oldebroek.

Innovatie in sloot- en bermonderhoud sinds de jaren zeventig

Machines waar klanten écht iets aan hebben

Hemos is opgericht in 1957. Sinds de beginjaren ’70  is de basis altijd sloot- en bermonderhoud geweest. Maar door de jaren heen zijn de eigenaren Foppe Mosterman en zijn zoon Pascal zich ook gaan verdiepen in andere sectoren. Zijn bedrijf is nu ook actief in de bosbouw, maakt voertuigen voor betontransport en bouwt zelfrijdende machines. 

“Het bedrijf is nog steeds het relatief kleine familiebedrijf dat door mijn vader is opgericht”, vertelt Mosterman. “We hebben een breed aanbod aan machines voor een klein bedrijf. In onze sector zie je veel schaalvergroting, maar daar doen we niet aan mee.” Hemos investeert ook niet veel geld in sales, een doordachte keuze. “We werken veel met terugkerende
klanten. De kwaliteit van onze machines is onze marketing.”

Wereldwijd nieuwe klanten via YouTube

Door gebruikers van Hemos machines worden veel online foto’s en filmpjes gedeeld. “Zo heeft een Australische klant met onze machines hele toffe beelden op YouTube. Dat levert veel interesse op, en die klant stuurt alle geïnteresseerden door naar ons. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.”

Ondanks de grote internationale markt van Hemos, is Mosterman soms wat terughoudend met het op grote afstand leveren van complexe machines. “Daar kunnen we als leverancier geen goede service meer garanderen. Gelukkig hebben veel afnemers al jaren ervaring in hun vakgebied, waardoor ze zelf verantwoording nemen.”

De hydraulische Hemos ORCA gieken van Verhart Montfoort, Veenstra Nijensleek en de Gemeente Hardenberg.

Innoveren omdat het mooi is

De eerste drijfveer voor Hemos is natuurlijk het bouwen van machines waar klanten écht iets aan hebben. “Maar mooie dingen bouwen en innoveren in de techniek, daar worden we ook heel blij van.” Zo heeft het bedrijf vorig jaar een machine voor bermonderhoud geleverd die 80 kilometer per uur kan rijden. “Met die snelheid wordt er natuurlijk niet gewerkt, maar het betekent dat het voertuig wel de snelweg op mag.” De machine is zo smal gemaakt, dat er aan snelwegbermen gewerkt kan worden, zonder afzettingen. “Momenteel zijn weer een aantal in productie voor Duitse afnemers.”

De laatste innovatie van Hemos zit in een hele nieuwe markt. “We hebben een grondzuiger ontwikkeld, maar dan heel simpel voor montage aan een hydraulische graafmachine. Als alternatief voor grote complexe zuigmachines. Zo wordt bijvoorbeeld het wegzuigen van ballast tussen spoorbielzen voor onze klanten een stuk makkelijker.” Niet alle uitvindingen moeten complex zijn, vindt Mosterman. “Wij vinden het leuk om te doen, en de klant is er mee geholpen. Dat is alles wat we nodig hebben!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details