Platform voor de tuin- en groenprofessional
Knegt denkt vooruit en is de concurrentie ver voor
Knegt Quality Tractors bouwt de machines zelf in Veldhoven.

Knegt denkt vooruit en is de concurrentie ver voor

Prijswinnende elektrische tractoren van Nederlandse makelij

Knegt Quality Tractors ontwikkelde een volledig elektrische tractor. Het streven is om voor het eind van het jaar zelfs helemaal af te stappen van dieselmotoren. ‘Onze tractoren doen qua prestaties niet onder voor dieselmodellen.’

De tractors zijn inzetbaar voor verschillende werkzaamheden.

Twintig jaar geleden startte Jeroen van Eerd zijn bedrijf Knegt Quality Tractors. Min of meer uit nood geboren. “Ik heb thuis paarden en had zelf een tractor nodig. Ik schrok ervan hoe schaars en duur zelfs gebruikte tractors waren. Toen ben ik naar Azië gegaan om daar het aanbod te bekijken bij verschillende fabrikanten. Uiteindelijk heb ik onderdelen voor zes tractoren laten verschepen en ben ik thuis gaan bouwen.” 

Knegt Quality Tractors was geboren en van het begin af aan succesvol. De eerste tractors waren al verkocht voor ze gebouwd waren. Natuurlijk werden er de afgelopen jaren vele verbeteringen doorgevoerd. Ook groeide het bedrijf: inmiddels werken er tien mensen en werden er het afgelopen jaar meer dan tweehonderd machines verkocht. Van Eerd: “De belangrijkste reden daarvoor is onze ongekende prijs/kwaliteitverhouding. De tractors zijn erg ‘back to basic’. Doordat ze simpel in elkaar zitten, kan iedereen op de wereld ze met minimaal gereedschap repareren, mocht dat nodig zijn. Daarnaast, en dat is uniek, hebben we alle lagers en keringen in de hele tractor teruggebracht naar een gestandaardiseerde maat. Zelfs in de versnellingsbak. Elk mechanisatiebedrijf heeft deze wel liggen of kan ze kopen bij hun lokale leverancier.” De tractors worden geleverd door Knegt zelf en via een dealernetwerk in heel Europa en zelfs ver daarbuiten: onder meer in Australië, Sierra Leone en Curaçao.   

Maaien.

Emissievrije tractors met lage onderhoudskosten

Drie jaar geleden ontwikkelde Van Eerd de elektrische tractor. Inmiddels zijn er twee modellen (45pk en 55pk), die volgens de ondernemer precies hetzelfde kunnen als elke diesel. Voor dit concept mocht Van Eerd een innovatieprijs in ontvangst nemen op de vakbeurs Agro- en Groentechniek Holland. De elektrische tractors zijn emissievrij, geven geen geluidsoverlast en hebben lagere onderhoudskosten. De tractors zijn voorzien van twee elektromotoren met gescheiden hydrauliek en aandrijving, waarmee de belasting goed is af te stemmen op elk type werk. Dit zijn de eerste elektrische tractors in een hogere vermogensklasse. “In principe is de tractor hetzelfde als onze dieselmodellen. We hebben alleen de motor vervangen door een batterij”, vertelt Van Eerd. “Ik heb alles zelf bedacht en ontwikkeld en het productieproces vindt hier in Veldhoven plaats. Het afgelopen jaar hebben we er bijna vijftig geleverd.” 

Zand kiepen.

Ambities

Met de elektrische modellen wordt een heel nieuwe markt aangeboord: ze zijn namelijk ideaal voor onderhoud van golfbanen en sportvelden, maar ook voor bijvoorbeeld bloementelers. Zij kunnen ze overdag gebruiken in hun kassen, terwijl bij gebruik van dieselmotoren er geen personeel in de kas aanwezig mag zijn. De tractors worden compleet en naar wens geleverd: met of zonder cabine of met een halfcabine. Ze zijn voorzien van de benodigde keurmerken en zaken als geluidsisolatie en verwarming. 

De ondernemer heeft nog volop ambities. Zo zou hij graag nòg een elektrisch model willen ontwikkelen, een maatje groter dan de huidige. “Ik heb alle onderdelen in huis, dus zou ze zo kunnen leveren. Maar de vraag is zo groot, dat we het nu nog maar net aankunnen en technisch personeel is moeilijk te vinden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details