Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Met de juiste kennis kan je de lente al in januari laten beginnen’
Hamamelis ‘Orange Peel’.

‘Met de juiste kennis kan je de lente al in januari laten beginnen’

Kennis houtige gewassen 

Gedegen kennis over houtige gewassen kan een groot verschil maken in het werk van hoveniers en tuinarchitecten. Echter, tijdens de opleiding vergaart men meestal alleen enige basiskennis. “Ikzelf heb ontzettend veel geleerd bij de Nederlandse Dendrologische Vereniging”, aldus Jules Klees, gepensioneerd tuintechnicus. “Behalve dat het natuurlijk ontzettend leuk is om met mensen die jouw passie delen, samen te komen en activiteiten te ondernemen, heb ik waardevolle kennis opgedaan die ik in mijn werk kon toepassen. En natuurlijk ook in mijn eigen tuin”, lacht Klees, die 34 jaar lang verantwoordelijk was voor de inrichting en het onderhoud van landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein. 

Magnolia ‘Elizabeth’ .

De Nederlandse Dendrologische Verenging (NDV) is een kennisplatform voor zowel liefhebbers als vakmensen. Zij richt zich vooral op de houtige gewassen van de gematigde zone, hun groeicondities en de bijdrage die ze kunnen leveren aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving. 

Variëteiten en klimaatsverandering

“Achteraf heb ik spijt dat ik niet veel eerder lid ben geworden. Vooral de excursies naar botanische tuinen en gespecialiseerde kwekerijen, zijn erg leerzaam. Je komt in aanraking met variëteiten die bijvoorbeeld een grote sierwaarde hebben. Of die beter passen bij het veranderende klimaat. Een goed voorbeeld is de Rhaphiolepis umbellata die ik tijdens een excursie naar Frankrijk leerde kennen. Een rijkbloeiende heester die redelijk goed kan omgaan met de ietwat lastige situatie die we nu in Nederland hebben. Namelijk droge zomers in combinatie met natte winters en soms wat vorst.”

Jules Klees.

Magnolia-plezier vergroten

De Magnolia is een zeer geliefde boom. Helaas bloeit hij relatief kort. Bovendien heeft bijna iedereen dezelfde geslachten in zijn tuin staan, namelijk de stellata en x soulangeana. En dat terwijl dit sierlijke gewas zoveel meer te bieden heeft. “Door de NDV leerde ik Magnolia-variëteiten kennen die een andere bloeiwijze of bloeitijd hebben. Hierdoor kan je intenser en langer van de schoonheid van dit geslacht genieten. In mijn eigen tuin heb ik daarom de Magnolia ‘Atlas’ staan, die met haar grote bloemen een echte eyecatcher vormt. En de gespreide bloei van de Magnolia spectrum en Magnolia ‘Genie’ garanderen mij een lange periode van ‘bloem-plezier’. Bovendien is de diepe wijnrode kleur van de Genie sowieso een cadeautje. De Magnolia x soulangeana ‘Satisfaction’ kreeg een plekje in mijn tuin omdat hij een intensere kleur dan de Magnolia x soulangeana heeft en ook nog eens rijker en langer bloeit. En tot slot geeft de Magnolia liliiflora ‘Nigra’ mij eveneens een rijke bloei, maar dan met beeldschone purpertinten. Voor een gele bloemkleur is de rijkbloeiende Magnolia ‘Elizabeth’ een mooie toevoeging. Voeg je dan ook nog een zomerbloeier toe, zoals de Magnolia grandiflora, dan heb je van begin april tot en met eind september Magnolia-plezier.” 

Magnolia liliiflora ‘Nigra’ .

Vroeg het voorjaar starten

De toverhazelaar is een geliefde heester om vroeg in het seizoen een flinke hoeveelheid kleur aan de tuin toe te voegen. Een goede bekende is de Hamamelis ‘Pallida’, die tussen de tweede helft van februari en maart met zijn bloei start. Klees leerde bij de NDV echter dat je de betoverende kleurenpracht van deze heester maar liefst in december al kan laten starten: “De variëteiten ‘Aphrodite’ en ‘Arnhem’ zijn ook echte aanraders voor de groenprofessional. De eerste heeft een enorme rijke bloei met grote koperkleurige bloemen en de laatste een prachtig kleurverloop, startend met rood en eindigende met schitterende koperkleuren. En de Hamamelis ‘Orange peel’ is eveneens een prachtig sieraad.’ 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details