Platform voor de tuin- en groenprofessional
Onder de parasol

Onder de parasol

In een tuin hoort een parasol. Een overkapping van doek boven de tafel. Tenzij je een overkapping hebt. Een parasol zorgt voor verkoeling en schaduw. Daarbij geeft het een tuin een mooi aanzien zeker als de parasol in harmonie is met de buitenmeubels.

Schaduw

Parasols bieden de gelegenheid om buiten een prachtige schaduwrijke ruimte te creëren. Er is een grote keuze uit vaste en beweegbare parasols. De parasol wordt gemonteerd in een standaard of in de grond.

Doek

het parasoldoek dient weerbestendig te zijn. Het moet bestand zijn tegen de zon en de regen. Dit betekent dat het doek vervaardigd is van duurzaam en waterdicht materiaal. Het moet bovenal schimmel- en waterbestendig te zijn en kleurbestendig. Met name bij grote parasols zijn ventilatieopeningen noodzakelijk. Deze met stof bedekte openingen zorgen voor een goede luchtweerstand.

Keuze

Prijzen variëren sterk. Robuuste en semipermanente parasols zijn degelijk, maar prijzig. Met een koord en katrol kan de parasol worden bediend. Een speciale beschermhoes beschermt het doek wanneer de parasol niet wordt gebruikt. Grote parasols worden dikwijls geleverd met de arm aan één zijde in plaats van in het midden. Dit vraagt om enige ruimte op een terras. Voordeel is dat je vrij bent om de meubels te plaatsen. De grootste parasols zijn de zogeheten schaduwdoeken van bijvoorbeeld 15m2.

Bescherming

Uit onderzoek gedaan door de Spaanse universiteit van Valencia blijkt dat mensen die onder een parasol zitten of liggen weliswaar goed beschermd zijn tegen direct invallende schadelijke Uv-straling, maar dat ze nog altijd veel diffuse Uv-straling krijgen die zijwaarts invalt of weerkaatst van de grond. Een parasol tussen zon en huid is vergelijkbaar met een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van vijf. Dat betekent dat iemand er vijfmaal langer over doet om een zonverbrande huid te krijgen dan zonder die beschermingsmaatregel.

Dit betekent dat lange tijd onder een parasol zitten, kan leiden tot een roodverbrande huid of erytheem. Een matige Uv-straling op de huid is nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine D, maar te veel Uv-straling veroorzaakt een snel rimpelende huid en verhoogt het risico op huidkanker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details