Platform voor de tuin- en groenprofessional
Onkruidbestrijdingsmachines te zien op Groentechniek-beurs
De lans en de werking van de Rootwave.

Onkruidbestrijdingsmachines te zien op Groentechniek-beurs

‘Uitgelezen kans om te laten zien wat we in huis hebben’

Van 14 tot en met 17 september 2022 vindt De Groentechniek Holland beurs plaats. Alle nieuwste machines, technieken en trends in de groenvoorziening komen aan bod. Ramm gaat dit jaar met Oeliatec en Rootwave naar de beurs. “Met Ramm zitten we in de nichewereld van de onkruidbestrijding. Deze beurs is een uitgelezen kans om te laten zien wat we in huis hebben”, zegt Gerrit van Nieuwenhuizen, directeur van Ramm.

Het eerste merk waarmee Ramm naar de beurs gaat, is het Britse Rootwave. Rootwave ontwikkelt onkruidbestrijdingstechniek op basis van elektriciteit. Zo maakt de machine van Rootwave efficiënt gebruik van energie en worden alleen planten gedood die in aanraking komen met de elektrode. 

Van Nieuwenhuizen: “Exoten zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw, maar ook andere onkruiden waar sapstromen inzitten, bestrijd je eenvoudig met de machine van Rootwave. Het is simpel: je zet stroom op de stengel en er worden elektroden door de stengel en de wortels geleid. Door de natuurlijke weerstand van de plant, warmt deze op. Vervolgens gaat het vocht in de celwanden koken en barst de plant. Zo vernietig je in een keer de hele plant: de stengel én de wortels. Een krachtige, maar zeer veilige machine.”

“Maar je weet wat ze zeggen: snoeien doet groeien”, vertelt van Nieuwenhuizen. “Voor een effectieve behandeling van onkruid is het belangrijk dat je drie jaar lang 3 tot 4 keer per jaar het onkruid behandeld. De planten worden dan steeds dunner en makkelijker te behandelen.”

De Oeliatec Houat 500, met 500 litertank op een elektrisch aangedreven Alkè: CO2-neutraal onkruid bestrijden.

Kokend water machines van Oeliatec

Het Franse Oeliatec is marktleider in elektrische onkruidbestrijdingsmachines met kokend water. “Wat Oeliatec uniek maakt? De machines hebben een zeer laag waterverbruik”, vertelt van Nieuwenhuizen. “De machines maken gebruik van een kelk waar maar 4 tot 5 liter water per minuut uitkomt. Dit gebeurt onder lage druk. Ideaal, want je bent veel minder tijd en geld kwijt aan watertransport.”

Ramm gaat met meerdere Oeliatec-machines naar de beurs. “De kleinste machine betreft de Hoëdic CM, erg handig voor stedelijke gebieden, omdat hij makkelijk vervoerbaar is, dankzij zijn compacte formaat en elektrisch wielstel”. 

De grootste machine van Oeliatec is de nieuwste variant van de Mollen, die nu voor het eerst op de Nederlandse markt verschijnt. In 2017 won Ramm het Gouden Klavertje Vier met de voorloper, de Oeliatec Mollen Artiflex. Ook van deze nieuwe variant wordt veel verwacht. Van Nieuwenhuizen: “De Mollen is het eerste onkruidbestrijdingsvoertuig dat met kokende waterdruppels CO2-neutraal werkt, geluidsarm is en geen roetuitstoot heeft. De Oeliatec Mollen is speciaal voor grote oppervlakken. Met een waterbak met sproeiers, sproeit de machine kokend water op stoepen en goten en is onkruid verleden tijd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details