Platform voor de tuin- en groenprofessional
Puike prestatie van jeugdig hoveniersteam bij het WK Tuinaanleg in Estland

Puike prestatie van jeugdig hoveniersteam bij het WK Tuinaanleg in Estland

Nathan den Besten en Jorn Houdijk zijn achtste geworden op het WorldSkills Estonia 2022 Special Edition Landscape Gardening, dat van 24 t/m 27 oktober in Tallinn (Estland) plaatsvond. Ook wonnen zij een ‘medal of excellence’, een bewijs dat het Nederlandse team in een sterk deelnemersveld van zestien teams bovengemiddeld heeft gepresteerd. Beide jongens volgden hun mbo-opleiding bij Yuverta in Houten. Winnaar in Tallinn werd Zwitserland; tweede en derde waren Japan en Hongarije.

Nathan den Besten en Jorn Houdijk zijn de Nederlandse VHG-kampioenen Tuinaanleg van 2022 en hoorden pas recent dat ze naar het WK mochten. Tijd om te trainen, maar ook om nerveus te worden, was er nauwelijks. Gelukkig waren ze al gewend om met elkaar te werken, want sinds kort hebben ze samen een eigen bedrijf. Voor de technische en uitdagende WK-opdracht hadden de jongens 3½ dag de tijd. De complete tuin bevatte onderdelen als twee stapelmuren, een kruidentuin, een pad met granietkeitjes, een vijver met watergordijn, een terras met flagstones, een tweedelige houten loopbrug, een houten bank met verlichting en veel ruige beplanting.

Intensieve dagen

Nathan en Jorn, maar ook hun talrijke fans, beleefden een paar mooie dagen. “Het was leuk en leerzaam en we hebben onder hoge tijdsdruk moeten presteren”, zegt Nathan den Besten. “De samenwerking met Jorn verliep goed, we wisten wat we aan elkaar hadden.” Jorn Houdijk heeft veel geleerd door met andere materialen te werken. “Het was intensiever dan ik dacht, maar ondanks de spanning hebben we samen steeds met plezier gewerkt.” Internationaal expert namens Koninklijke VHG, Nicole Slagmolen, kijkt met een goed gevoel op de wedstrijd terug. “Gezien de korte voorbereidingstijd hebben Nathan en Jorn het fantastisch gedaan. Het was iedere dag hard werken om alles af te krijgen, maar dat is ze gelukt. De altijd lastige muur slaagde boven verwachting en ook de beplanting was prachtig. Uiteindelijk zat er qua punten tussen de nummers 4 en 8 maar heel weinig verschil.” Het succesvolle team werd bij terugkeer op Schiphol namens Koninklijke VHG door vice-voorzitter John Koomen met bloemen verwelkomd.

Nieuw traject

Er start een nieuw traject dat een VHG-kampioensteam voor 2023 moet opleveren. Van 3 t/m 5 november nemen ze in Schaarsbergen deel aan de kwalificatie voor de Nationale wedstrijd Hovenier van Skills Heroes. De beste vier gaan door naar de finale, die op 10, 11 en 12 januari 2023 wordt gehouden tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details