Platform voor de tuin- en groenprofessional
Specialist in bodemverbetering bij bomen: We optimaliseren de bodem met natuurlijke bemestingsgranulaten en vloeistoffen
De Vogt Geo Injector Trolly is een grote compressor in een bus, waarmee met een luchtdrukregelaar granulaten en schimmels de bodem worden ingeschoten.

Specialist in bodemverbetering bij bomen: We optimaliseren de bodem met natuurlijke bemestingsgranulaten en vloeistoffen

De Groot: “Is de bodem verdicht of heeft er een ph-verschuiving plaatsgevonden, dan is er een tekort aan mycorrhizaschimmels. Daardoor wordt de boom minder vitaal of zelfs ziek. Gezonde groei van een boom begint met het in stand houden van een gezond bodem-ecosysteem. In Duitsland hebben grote steden als Düsseldorf, München, Rudolstadt, Andernach en Wolfsburg de standplaatsen van bomen verbeterd met deze methode. Maar ook in heel Nederland, zoals in Deventer, Zutphen, Terneuzen, Winterswijk, Nijmegen en Eindhoven.”

“Wij komen niet zomaar even langs en ploffen de bodem en drukken wat voeding erin. Nee, wij willen weten per boom of laan wat de aanwezige voedingsnutriënten en schimmels zijn.”

Bij de Terra-fit-methode worden granulaten en schimmels droog of vloeibaar toegediend. “Dat doen we met de Vogt Geo Injector Trolly. Het is een grote compressor in een bus, waarmee we met een luchtdrukregelaar granulaten en schimmels door luchtdruk de bodem inschieten. Dit kan tot maximaal honderd meter vanaf de bus. Wij kunnen tevens bodem ploffen, door een gewenste hoeveelheid lucht in de grond te injecteren in combinatie met granulaten. De zuurstof zorgt voor een sneller verteringsproces en een beter bodemleven. Zo creëren wij een optimaal proces, zodat de boom de voedingsstoffen kan opnemen.”  

Specialisatie

“Wij komen niet zomaar even langs en ploffen de bodem en drukken wat voeding erin. Nee, wij willen weten per boom of laan wat de aanwezige voedingsnutriënten en schimmels zijn. Wij proberen de samenhang zo optimaal mogelijk te krijgen, zodat die voedingsstoffen ook vrij opneembaar zijn. Ruim 15 jaar geleden wees onderzoek al uit dat een boomwortel het niet alleen kan en schimmels nodig heeft.” 

Wortels leven samen met verschillende schimmelsoorten. “De aanwezigheid van de juiste hoeveelheid mycorrhizaschimmels op de wortel bijvoorbeeld zorgt voor een ideaal bodemleven. Wij boren worteldeeltjes op en bekijken ze microscopisch. Zijn ze voldoende voorzien van de schimmels, dan voegen we alleen granulaat toe. Zo niet, dan voegen wij schimmels toe. Overigens alleen die van nature in Nederland voorkomen. We analyseren de omstandigheden en kijken waar de boom staat: bijvoorbeeld in de buurt van een verharding of achterin de tuin. Ook de kroonvolume van een boom geeft ons nuttige informatie. Wij schieten nooit lukraak.” 

Het blijft belangrijk om vooral te kijken. “Een boom laat zien hoe hij eraan toe is en welke gevolgen hij ondervindt van bijvoorbeeld bestrating. Wij zien nog te vaak dat te laat is ingegrepen, dat de boom wegkwijnt en langzaam sterft. Onnodig.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details