Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vier realisaties van ontwerpcollectief MVRDV
Het Nederlandse architectenbureau MVRDV focust in zijn gedurfde ontwerpen resoluut op stedelijke vergroening. (Beeld: Tainan Market, MVRDV)

Vier realisaties van ontwerpcollectief MVRDV

Groendaken als creatieve kers op de taart

Een architectenbureau dat volledig doordrongen is van deze filosofie, is het Nederlandse MVRDV. Onder het motto ‘innovative, social, green, realistic and remarkable architecture for a changing world’ verwerkt dit vooruitstrevende ontwerpcollectief geregeld groendaken in zijn gedurfde ontwerpen.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld MVRDV

Green Villa, Sint-Michielsgestel

Samen met Van Boven Architecten ontwierp MVRDV een hoekgebouw met gelijkvloerse kantoorruimtes en vijf appartementen op de drie bovenverdiepingen. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de gevel en het dak van het complex volledig bedekt zijn met potplanten, struiken en bomen, die op een ingenieus rekkensysteem geplaatst zijn. ‘Green Villa’ doet zijn naam dus alle eer aan en profileert zich als een driedimensionaal arboretum met een unieke planten- en bomenbibliotheek. De vegetatie is geselecteerd met het oog op de oriëntatie en de achterliggende functies, zodat ze waar nodig privacy, schaduw of zichtlijnen biedt. Een irrigatiesysteem op basis van regenwater, gemonitord door sensoren, zorgt ervoor dat het markante volume heel het jaar door zijn natuurlijke karakter behoudt. “Dit project is een verlengstuk van ons onderzoek naar ‘gevelloze’ gebouwen en radicale stedelijke vergroening”, stelt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV.

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

In de loop van 2021 verwelkomt het Rotterdamse Museumpark een nieuw kunstdepot. Op een vloeroppervlakte van 14.000 m², verdeeld over zes verdiepingen, zullen geïnteresseerde bezoekers er een beeld krijgen van de manier waarop musea hun artistieke collecties beheren en onderhouden. Een mondiale primeur, want het is het eerste museale kunstdepot dat volledig toegankelijk zal zijn voor het publiek. Bovendien is het cirkelvormige gebouw een uniek architecturaal pronkstuk. De gevel wordt afgewerkt met spiegelend glas, waardoor het 40 meter hoge volume volledig zal versmelten met zijn omgeving. Op het dak wordt een paviljoen met een expositieruimte en een restaurant ingericht, omringd door een groen park met 75 berkenbomen. Dit prachtige ‘dakpark’ is meer dan de spreekwoordelijke kers op de taart.

Nieuw Bergen, Eindhoven

In Eindhoven wordt een zone in het stadscentrum herontwikkeld op basis van een vooruitstrevend masterplan. Enkele gemeentelijke panden zullen plaats-maken voor een imposant nieuwbouwgeheel, dat sterk zal opvallen door zijn ‘hoekige’ volumes. Zowel de breed uitwaaierende laagbouw als de losstaande toren bevatten scherpe, sterk geïnclineerde dakvlakken, die bovendien rijkelijk beplant zijn. In combinatie met transparant opgevatte, neutraal ogende gevels – bestaande uit witgrijze keramische materialen, natuursteen, hout en architectonisch beton – zorgt dit ervoor dat de groendaken alle aandacht naar zich toe zuigen en dat de 29.000 m² grote woon-, werk- en winkelsite letterlijk en figuurlijk uit de band springt.

Tainan Xinhua Fruit And Vegetable Market, Taiwan

Als klap op de vuurpijl zoomen we ook nog even in op een spectaculair buitenlands project. In Taiwan wordt dezer dagen volop gebouwd aan de Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market, een nieuwe groothandelsmarkt van 80.000 m² die als een belangrijke aanvoerhaven voor verse groenten en fruit zal fungeren en die eveneens plaats zal bieden aan een restaurant en een tentoonstellingscentrum. Wat dit open gebouw werkelijk uniek maakt, is dat het wordt uitgerust met een golvend ‘boerderijdak’, dat toegankelijk is voor bezoekers en dat een fantastisch uitzicht op het omringende berglandschap biedt. Dit revolutionaire groendak – een visuele echo van het omringende landschap – zal uit verschillende getrapte terrassen bestaan, die voorbehouden zijn voor specifieke gewassen en die met elkaar verbonden worden via een netwerk van wandelpaden met zitbankjes en picknicktafels. “In plaats van de natuurpracht in Tainan te doorbreken, vullen we ze aan met een groene oase die de schoonheid van de omgeving symboliseert en die bezoekers de kans geeft om te ontsnappen aan de bedrijvigheid op de begane grond”, legt Winy Maas uit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details