Platform voor de tuin- en groenprofessional
Boomziekten: niet te overspannen reageren, maar wel zorgvuldig handelen
Inbrengen lijn met katapult.

Boomziekten: niet te overspannen reageren, maar wel zorgvuldig handelen

Kees Weijtmans: ‘Kwaliteit en diversiteit voorkomt een hoop ziektegedoe’

Zeven vette, zeven magere jaren. Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans neemt een voorbeeld aan deze Bijbelse uitdrukking over de loop van de natuur om de rust te bewaren als het gaat over boomziekten. “Er zullen altijd boomziekten zijn. Soms woeden ze hevig, na enige tijd neemt de druk af. Het is vooral zaak om niet in paniek te raken en je bomenbestand direct te decimeren. Kijk goed wat je handhaaft of verwijdert. En áls je verwijdert, doe het dan uiterst zorgvuldig. Zeker bij bepaalde boomziekten zoals iepziekte en roetschorsziekte.”

Kees Weijtmans.

Boomrooierij Weijtmans verwijdert bomen, maar beslist niet lukraak. Soms kunnen bomen behouden blijven door snoei, in bosverband kunnen ze best vaak gewoon blijven staan. Pas wanneer zieke bomen een gevaar vormen voor de omgeving door bijvoorbeeld takuitbraak, door ziekte dusdanig aftakelen dat ze niet te handhaven zijn, of met hun ziekte andere soortgenoten bedreigen, moeten ze worden verwijderd. De European Tree Technicians van het bedrijf zorgen voor een juiste inschatting van de situatie. 

Om bossen duurzaam in stand te houden is onderhoud nodig.

Zieke bomen verwijderen als specialisme

Het verwijderen van zieke bomen is vaak geen sinecure en moet zorgvuldig gebeuren. Als gecertificeerd iepverwijderaar hanteert Boomrooierij Weijtmans een strikt protocol bij het verwijderen en afvoeren van met iepziekte besmet hout. Ook is het bedrijf specialist in het verwijderen van bomen die zijn aangetast met roetschorziekte, de van oorsprong Noord-Amerikaanse bomenziekte die in 1945 werd vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk en de wetenschappelijke naam Cryptostroma corticale draagt. Sinds 2014 is de roetschorsziekte vastgesteld in Nederland. 

De sporen van roetschorsziekte zijn schadelijk voor zowel boom als mens. De verwijdering gebeurt dan ook vanuit een elektrische kraan met overdrukcabine. Het grondteam is beschermd met PBM’s en werkt met een versnipperaar inclusief waterslang. Het werken met water voorkomt dat de sporen rond dwarrelen. Op het gebied van roetschorsziekte werkt Boomrooierij Weijtmans samen met de Nationale Bomenbank. Bij de legale afzet van de chips met roetschorsziekte wordt Bomenrooibedrijf Kuijpers ingezet.

Verwijdering van esdoorns met roetschorsziekte.

Golfbeweging van de natuur

Directeur/eigenaar Kees Weijtmans blijft nuchter over boomziekten: “Boomziekten – maar ook plagen –  zijn onderhevig aan een golfbeweging. Dat hebben we gezien bij iepziekte, essenziekte, massaria en kastanjebloedingsziekte. Een aantal jaren kwamen zij in alle hevigheid voor, waarna de ziektedruk weer afnam. Ook zien we dat sommige bomen kunnen herstellen van hun ziekte. Het blijft dus altijd zaak om goed in te schatten wat je verwijdert of handhaaft. De komende jaren zullen we zien hoe de roetschorsziekte zich ontwikkelt.”

Gezond bomenbestand staat voorop

Boomrooierij Weijtmans wil een belangrijke rol spelen in het creëren van gezonde bomenbestanden. In bos, landschap en openbare ruimte. Waar bomen verdwijnen, ontstaan kansen op een goed plantplan. Weijtmans: “Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit. Waarom moeten er perse zestig bomen in een straat staan als er feitelijk maar plek is voor veertig bomen om goed tot wasdom te komen? Less is more komt de conditie en vitaliteit van de bomen ten goede, waardoor ze beter bewapend zijn tegen ziekte en plagen. Sortimentsdiversiteit voorkomt dat er snelwegen ontstaan voor ziekten en plagen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details