Platform voor de tuin- en groenprofessional
Coöperatie biedt hoveniers brede kennis en expertise
DQG Training communiceren met effect 2022.

Coöperatie biedt hoveniers brede kennis en expertise

Essentiële bijscholing

Het kwaliteitslabel van de coöperatie Dutch Quality Gardens (DQG) staat voor vakbekwame hoveniersbedrijven, die een hoge mate van kwaliteit en professionaliteit toepassen in het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van tuinen. Dit vereist een brede kennis en expertise van de hovenier. Daarom besteedt DQG veel aandacht aan opleidingen, trainingen en leveranciersbezoeken. Daarbij komen vakinhoudelijke aspecten aan bod, maar ook zaken als communicatie en personeelswerving.

De scholing van de coöperatie vormt een onderdeel van een volledige toolkit waarmee de aangesloten hoveniers worden ondersteund. Naast het leveren van kennis, neemt DQG bijvoorbeeld de marketing inclusief de website volledig uit handen. 

Leveranciersbezoek bij bloembollenbedrijf Jub Holland.

Bijscholing

Rik de Jong, eigenaar van DQG-Van Ooijen’s Hoveniers, vertelt: “Jaarlijks worden er vier tot vijf cursussen aangeboden voor zowel bedrijfseigenaren als werknemers. Onlangs kregen de medewerkers een communicatietraining, omdat klanttevredenheid sterk afhankelijk is van een goede communicatie. Niet alleen tussen diegene die het werk verkoopt of inplant, maar zeker ook tussen de uitvoerende medewerkers en de opdrachtgever. Ook op technisch vlak worden cursussen aangeboden, zoals het verlijmen van vijverfolie en de aanleg van beregeningsinstallaties. Naast het aanbieden van cursussen en trainingen, bezoeken we regelmatig leveranciers die onze kennis bijschaven. Laatst nog bij een firma die gespecialiseerd is in bewatering -en infiltratiesystemen. En kort daarvoor bezochten we een bedrijf dat ons op de hoogte bracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tuinmachines en gereedschappen.”

Leveranciersbezoek bij plantenkwekerij Esveld.

Ondernemerszaken 

Bij het succesvol runnen van een hoveniersbedrijf komt meer kijken dan alleen vakkennis. Daarom biedt DQG eveneens brede ondersteuning bij algemene ondernemerszaken. Zo is personeelswerving- en behoud een uitdaging op eredivisie-niveau. Enerzijds door de enorm krappe arbeidsmarkt, anderzijds omdat medewerkers anders tegen hun baan aankijken. “De wereld verandert en zo ook de wensen van het personeel. Als je hierin niet meebeweegt, dan mis je de boot. In het voorjaar kregen we daarom een training aangeboden die ons op dit vlak volledig bijspijkerde. We leerden welke facetten een baan tegenwoordig aantrekkelijk maakt én houdt. Van persoonlijke aandacht en betrokkenheid, tot scholing en goede werkomstandigheden. Salaris is belangrijk, maar werkzoekenden hechten ook veel waarde aan werkplezier. Daarnaast kregen we allerlei tips over het opstellen van wervende vacatures. Nu weet ik bijvoorbeeld dat je daar echt niet meer ‘geen 8 tot 5 mentaliteit’ in kan zetten. Dat werkt eerder averechts.” 

Workshop Boeien-en-binden-van-Medewerkers

Plantenkennis

Goede plantenkennis is essentieel om mooie evenwichtige plantencombinaties te kunnen creëren. En gewoonweg noodzakelijk om speciale wensen, zoals een onderhoudsarme of insect-aantrekkelijke tuin, te kunnen realiseren. “Daarom bezoeken we regelmatig kwekerijen om nieuwe of verbeterde soorten en variëteiten te ontdekken, in plaats van telkens terug te vallen op soorten waarmee we vertrouwd zijn. Zo hebben we recent een kweker bezocht die een uitstekend assortiment kweekt voor de aanleg van onder andere prairie-borders. En bij een grote bloembollenkweker maakten we kennis met de nieuwste soorten en variëteiten, maar leerden we ook veel over de toepassing van bloembollen. De DQG-Hoveniers willen zich echt profileren als hoveniers en niet als veredelde stratenmakers. We zijn het er met zijn allen over eens dat een tuin evenwichtig opgebouwd moet zijn, met voldoende groen. Naast bouwkundige medewerkers hebben we allemaal echte plantenliefhebbers in dienst. Wijzelf hebben een beplantingsspecialist in huis die zo gepassioneerd is, dat hij feitelijk zeven dagen per week plantenkennis vergaart”, lacht De Jong.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details