Platform voor de tuin- en groenprofessional
Elke snoeiplaats eenvoudig  bereikbaar

Elke snoeiplaats eenvoudig bereikbaar

Model op aftakas vervolledigt gamma versnipperaars

Tekst ELIET    |    Beeld ELIET

ELIET, Belgisch fabrikant en uitvinder van de zelfrijdende versnipperaar, is al meer dan 25 jaar pleitbezorger van mobiele oplossingen. De tuinaannemer die met zijn toestel tot achter in de tuin op de snoeiplaats kan komen en ter plaatse het versnipperwerk kan uitvoeren, geniet immers heel wat voordelen.

Dankzij het grote onderhoudsluik worden de messenas en de zuigturbine in minder dan 30 seconden geopend.

Met zijn iconische Super Prof model en het onlangs vernieuwde Prof 6 model verzette ELIET reeds meermaals de bakens en heeft het een marktdekkend aanbod van zelfrijdende versnipperaars. Kleine microtractoren verbreden vandaag echter de mogelijkheden om mobiel te zijn. Dankzij de compacte afmetingen van deze nieuwe generatie, zijn nu ook veel middelgrote tuinen met een tractor toegankelijk geworden. Hierdoor kan ELIET zijn concept van mobiele versnipperaars doortrekken naar een aftakasuitvoering voor tractoren.

Prof 6 PTO

De ELIET Prof 6 PTO heeft een capaciteit tot 10 centimeter, verwacht een motorvermogen van 15 tot 20 pk van de tractor en wordt aangekoppeld op de driepuntsophanging van de tractor. Voor de hefinrichting van de meeste microtractoren vormt het gewicht van 325 kilogram geen probleem. Zo kan de machine achter de tractor de tuin worden binnen gereden. Dankzij de vier stevige zwenkwielen is de machine ook gemakkelijk te verrijden wanneer ze van de tractor is losgekoppeld.

Veilig en comfortabel invoeren

Het nieuwe aftakasmodel neemt alle eigenschappen van de benzine-uitvoering over. Zo heeft de Prof 6 PTO ook de vernieuwende invoertrechter in V-vorm. Deze V-safe™ trechter zorgt ervoor dat het ingevoerde snoeiafval naar het midden wordt geleid en centraal onder de invoerwals de versnipperkamer in schuift. Dit optimaliseert de snipperomloop, wat zorgt voor een intensievere versnijding en fijnere, snel composterende snippers. Deze unieke trechtervorm creëert meer ruimte aan de zijkant van de trechtermond, waardoor de operator vanuit een veilige plaats het snoeiafval kan invoeren. De machine is verder uitgerust met een hydraulisch aangedreven invoerwals, wat invoeren van volumineus snoeiafval maar ook takken heel comfortabel maakt. De invoerwals wordt gestuurd door een ABM-systeem, dat de machine en tractor behoedt voor overbelasting.

Hakbijlprincipe

Zoals andere ELIET versnipperaars, werkt de aftakasuitvoering volgens het Hakbijlprincipe™. Dit unieke versnippersysteem snijdt het groenafval in de vezelrichting, wat heel energie-efficiënt is. Het toerental van 540 per minuut waarmee de tractor de versnipperaar aandrijft, wordt via een ruim gedimensioneerde gietijzeren transmissiekast opgedreven, zodat de messenas met een frequentie van 48.000 hakbewegingen per minuut op het snoeiafval inwerkt. ELIET versnipperaars staan bij tuinaannemers bekend voor hun veelzijdige versnippercapaciteit, wat hen in de vier seizoenen inzetbaar maakt.

Naast de zelfrijdende uitvoeringen op wielen of rupsen en de versie op aanhangwagen, maakt het aftakasmodel het Prof 6 gamma compleet.

De Prof 6 PTO heeft ook het gepatenteerde Turbo Discharge™ afvoersysteem. Hierbij zuigt een geïntegreerde zuigturbine de snippers uit de maalkamer weg, om deze via een lange draaibare blaaspijp uit te blazen. De lucht wordt langs de invoertrechter binnen genomen, zodat het snoeiafval als het ware de versnipperkamer binnengezogen wordt. Voor tuinaannemers is dit een handige invoerhulp, vooral bij fijn bladrijk snoeiafval zoals haagscheersel
of bodembedekkers.

Vlot onderhoud

Aangezien een aftakasuitvoering geen eigen motor heeft, blijft het onderhoud van de machine grotendeels beperkt tot de messen. De Prof 6 heeft daarvoor een groot onderhoudsluik. Zonder behulp van gereedschap kan in minder dan 30 seconden zowel de messenas als de zuigturbine geopend worden. Met behulp van een eenvoudige slijptol worden de messen in de machine geslepen.

Door dit model op aftakas toe te voegen, maakt ELIET het gamma van Prof 6 compleet. De machine bestond reeds in zelfrijdende uitvoering op wielen en op rupsen, en in een versie op aanhangwagen. Meer info op .  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details