Platform voor de tuin- en groenprofessional
Europe Forestry BV introduceert 3,5-tons EC 640

Europe Forestry BV introduceert 3,5-tons EC 640

Een houthakselaar op een tandem onderstel voorzien van 200 pk motor, grote kraan en niet zwaarder dan 3500 kg. Het is Europe Forestry BV uit Stegeren gelukt om deze compacte houthakselaar te ontwikkelen. De lichtste en sterkste tot nu toe, die wereldwijd beschikbaar komt.

Dankzij compacte afmetingen en een gunstig gewicht is de houtversnipperaar eenvoudig te transporteren.

In 2020 werd het prototype EC 640 met een invoeropening van 600 x 400 mm gepresenteerd en meteen verkocht op de groenbeurs in Hardenberg. Directeur en eigenaar Jan Veurink: “Wij bouwen al 20 jaar grote hakselaars tot 1.000 pk en wilden alle eigenschappen van een grote machine in een compact model integreren. Na een jaar proefdraaien is onze conclusie: dit model EC 640 behoeft geen verbetering. We hebben de eerste serie van vijf machines al in productie staan.”

Het downsizen van een grote houtshredder is volgens Veurink betrouwbaarder dan het upgraden van een kleine machine. “We hebben meteen de juiste verhoudingen te pakken. Deze compacte chipper weegt minder dan 3.500 kg en is slechts 2.20 meter breed, daardoor eenvoudig te vervoeren met een pick-up of bus. Ideaal voor kleine en middelgrote groenbedrijven als hoveniers en gemeenten, die werkzaam zijn in dichtbebouwde gebieden. Ze hoeven nu geen dikke stammen meer te laten liggen en daardoor is extra transport overbodig.”

Nieuwe markt

Europe Forestry heeft succesvol een nieuwe afzetmarkt gecreëerd. “Wij zijn de enige met 200 pk, een kraan van 2 ton hefvermogen met 5 meter reikwijdte en een maximale stamdiameter van 400 mm. De motor gebruikt minder dan 7 liter per uur en door onze modulaire bouw kunnen we de dieselmotor eenvoudig vervangen door een elektromotor. Het batterijenpakket wordt dan in het chassis verwerkt zodat een laag zwaartepunt is gewaarborgd.”

Veurink vervolgt: “Dat wij lichter kunnen bouwen dan onze concurrenten komt omdat wij de uitvinding van Giovanni Venturi mogen gebruiken: de luchtstroom van beide compressorwaaiers op de haktrommel creëren onderdruk, zodat de houtsnippers meteen worden weggezogen achter de haktrommel. Het geeft ook minder stofproductie. Wij hebben nooit vijzels en een werprad nodig gehad om houtsnippers weg te blazen. Dat scheelt veel gewicht, slijtage en vermogen.”

Verder wordt gebruik gemaakt van staal 700 met een treksterkte van 750-940 megapascal. Dat is twee tot drie keer sterker dan het constructiestaal S275- S355 waar andere fabrikanten hun chippers van maken. “Het scheelt 50 procent in gewicht en dan nog is onze chipper sterker. De combinatie van hoogsterkte Strenx 700 staal met een uitgekiend en beproefd design maakt dat onze EC 640 Europe Chipper alle eigenschappen heeft van een compacte chipper maar met de capaciteit van een hele grote houthakselaar”, aldus Veurink tot slot.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details