Platform voor de tuin- en groenprofessional
Head wint: Jamie Head wint het STIHL TIMBERSPORTS® individuele wereldkampioenschap

Head wint: Jamie Head wint het STIHL TIMBERSPORTS® individuele wereldkampioenschap

En zorgt daarmee voor dubbel goud voor Australië. Koen Martens uit België eindigt heel knap vijfde!

Afgelopen zaterdag 4 november 2023 veroverde Jamie Head de eerste plaats in het STIHL TIMBERSPORTS® individuele wereldkampioenschap en bezorgde zo Australië voor het tweede jaar op rij dubbel goud; een mooie afsluiter van een fenomenaal weekend van elite houthakkerssport in Stuttgart, Duitsland. Voor de tweede dag op rij lieten 6.500 fans in de volgepakte Porsche-Arena hun stem horen toen Head zich naar de overwinning zaagde. Hoewel het voor Head de eerste individuele titel is, hielp hij op vrijdag 3 november team Australië aan hun achtste wereldtitel in een ongeëvenaard team wereldkampioenschap.

Individueel Wereldkampioenschap

Nadat Australië op vrijdagavond een spannende teamwedstrijd had gewonnen, streden op zaterdagavond de 12 beste houthakkers ter wereld tijdens het individuele evenement in alle zes de STIHL TIMBERSPORTS® disciplines: Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop, Single Buck, Springboard en Hot Saw.

Tijdens de spannende wedstrijdavond eindigde Jamie Head in de Hot Seat – en dus bovenaan het medaillepodium – na een dramatische slotronde. Nadat hij naar de top van het klassement was gesprongen met een Hot Saw-tijd van 5.66 seconden, werd de Duitser Danny Martin met één punt ingehaald door de Zweed Emil Hansson. Een diskwalificatie voor Jason Lentz uit de Verenigde Staten voor het snijden van de lijn, gevolgd door een vergeefs beroep, liet de fans in de uitverkochte Porsche-Arena op het puntje van hun stoel zitten.

Head verzekerde zich onder immense druk van de overwinning met een tijd van 8.40 seconden die genoeg was om hem zes punten en zijn tweede gouden medaille van het weekend op te leveren, waardoor Hansson en Martin genoegen moesten nemen met respectievelijk zilver en brons.

Head rondt indrukwekkende avond af met titel in eerste individuele internationale wedstrijd

Naast het neerzetten van solide scores van respectievelijk zeven en zes punten in de eerste discipline Underhand Chop en de laatste discipline Hot Saw, was Head’s overwinning gebouwd op ongelooflijk sterke prestaties in de overige vier disciplines, namelijk Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck en Springboard, waar hij op de tweede, derde, eerste en eerste plaats eindigde.

Het hoogtepunt was de Single Buck, waar hij een nieuw nationaal record vestigde tijdens een ronde waarin alle sporters echt hun A-game brachten: op één na scoorden alle overgebleven acht atleten een persoonlijke beste tijd, waarbij Hansson, Martin en Koen Martens (België) zich bij Head voegden om nationale records te vestigen.

Aan het einde van de ronde verlieten Pierre Puybaret (Frankrijk), Ben Cumberland (Canada), Martin Roušal (Tsjechië) en Redmer Knol (Nederland) de competitie als de vier laagst genoteerde atleten na de derde discipline. Cyril Pabst (Zwitserland) en Jack Jordan (Nieuw-Zeeland) vielen dan weer af na de Springboard. Zo bleven de zes atleten met de hoogste punten over om te strijden voor de medailleplaatsen in de laatste discipline.

De Zweed Emil Hansson, die met steeds indrukwekkendere scores in de wedstrijd groeide, verzekerde zich van zijn eerste podiumplaats ooit op een wereldkampioenschap. Hij werd vergezeld door Danny Martin, die door een gepassioneerd thuispubliek werd toegejuicht voor Duitslands eerste individuele wereldmedaille sinds 2010, terwijl de Europese atleten een indrukwekkende uitdaging vormden voor de traditionele dominantie van de overzeese landen.

Zo eindigde Koen Martens uit België in zijn zesde deelname aan het wereldkampioenschap op een erg knappe vijfde plaats. Martens schoot als een raket uit de startblokken. De man uit Geel pakte uit met de op één na beste tijd in de eerste discipline Underhand. In Stock Saw werd hij derde en veroverde hij dus negen punten. In de tussenstand stond hij na twee disciplines aan de leiding met een punt voorsprong op lokale held Danny Martin. De Standing Block Chop verliep minder vlot, maar Koen verzekerde zich met een zevende plaats in de tussenstand alvast van voortgang naar de tweede ronde. In de Single Buck zette Koen een nieuw Benelux-record neer met 14.54 seconden. In de Springboard doken vier van de acht atleten onder de minuut, waaronder ook Koen. Meteen goed voor een plaats in ronde 3, waarin 6 sporters in de Hot Saw finale zouden uitmaken wie de felbegeerde titel zou binnenhalen.

Koen legde finaal beslag op de vijfde plaats, de hoogste ranking ooit voor een Benelux-atleet op een STIHL TIMBERSPORTS® wereldkampioenschap.

Na afloop zei een gelukkige Koen Martens: “Ik ben heel blij met mijn resultaten. Ik ben naar hier gekomen om alle disciplines te doen en ik heb dat vandaag gedaan dus ik ben zeer tevreden”

Redmer Knol uit Nederland kon zich niet plaatsen voor de volgende rondes. Zijn eerste deelname sloot hij af op de twaalfde plaats. Redmer Knol zei achteraf: “Het is een mooi seizoen geweest met de Trophy deelnames waarvan ik er één kon winnen. Daar ben ik blij mee maar ook hier heb ik van genoten. De ervaring pak ik mee naar de competities in de volgende jaren.”

Individueel wereldkampioen Jamie Head gaf commentaar: “Ik doe al heel lang mee aan TIMBERSPORTS®, ik heb er hard voor gewerkt en daarom is het leuk om met de gouden medaille naar huis te gaan. Ik kwam hier met de intentie om te winnen en ik heb veel getraind, dus ik dacht dat ik een goede kans maakte. Thuiskomen met dubbel goud is een gevoel dat ik nooit had verwacht – ik denk dat mijn kinderen en familie heel blij zullen zijn als ik thuiskom met de trofeeën en medailles!”

Het publiek hier in de Porsche-Arena is het beste, het is waanzinnig. Zo’n publiek hoor je nergens anders ter wereld. We komen hier allemaal graag – het is een lange weg voor ons, maar het is het allemaal waard als je zo’n publiek krijgt.”

Emil Hansson – met zijn 22 jaar de jongste deelnemer – uit Zweden, die als tweede eindigde, zei: “Ik had een moeilijke start met de Underhand Chop, maar daarna heb ik het opgelost en heb ik een vrij goede Single Buck, Springboard en Hot Saw gedaan, dus daar ben ik super blij mee. Toen ik vanmorgen wakker werd, had ik niet verwacht dat ik op het podium zou eindigen. Ik ben zo blij met de tweede plaats en de zilveren medaille.”

Danny Martin uit Duitsland, die de bronzen medaille won voor zijn thuispubliek, voegde eraan toe: “De sfeer was geweldig en het heeft me echt gestimuleerd. Ik voelde me vanochtend heel rustig en dat hielp me om me te concentreren, maar toen ik eenmaal op het podium stond, vond ik het geweldig om voor dat publiek aan te treden. Ik ben zo blij dat ik de bronzen medaille heb gewonnen en ik hoop dat het kan helpen om de sport hier in Duitsland te laten groeien.”

De volledige resultaten en eindstanden van het individueel wereldkampioenschap zijn te vinden in de STIHL TIMBERSPORTS ®database.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details