Platform voor de tuin- en groenprofessional
Multifunctionele en duurzame bedrijfswagens
De voertuigen van Addax zijn inzetbaar voor veel verschillende doeleinden.

Multifunctionele en duurzame bedrijfswagens

Van der Haeghe is exclusief importeur van bekende merken als Iseki, Ferris, Simplicity, Snapper en Köppl. Het bedrijf distribueert sinds een paar jaar ook de elektrische bedrijfsvoertuigen van het Belgische Addax. Deze voertuigen zijn inzetbaar voor vele doeleinden, zo ook in de groensector.

Addax wordt ontwikkeld en geproduceerd door Addax Motors, de eerste Belgische fabrikant van lichte elektrische bedrijfswagens. De voertuigen worden op maat ontwikkeld voor verschillende toepassingen. Denk maar aan koeriersdiensten, werkzaamheden in pretparken of vakantieparken,  dierentuinen en in binnensteden. Productspecialist Zuid-Nederland Aard Pennings van Van der Haeghe: “Ons moederbedrijf Hilaire Van der Haeghe in België zocht naar een uitbreiding met een elektrisch voertuig. Addax kwam daarbij precies op het juiste moment. Net als onze andere merken, verdelen wij de Addax bedrijfswagens via een selectief dealernetwerk in Nederland.” Hierbij richt de distributeur zich met name op steden en gemeenten, voor onder meer onderhoudsdiensten en de groenvoorziening, maar ook voor de afvaldiensten. Zo leent dit soort voertuigen zich uitstekend voor het legen van afvalbakken.

De voertuigen worden bijvoorbeeld ingezet voor de inzameling van afval.

Geruisloos, zuinig, compact en wendbaar

De bedrijfswagens rijden tot maximaal zo’n 130 kilometer per dag en kunnen vervolgens ’s-avonds worden opgeladen. Ze zijn ecologisch, geruisloos, energiezuinig, compact en wendbaar en hebben een laadcapaciteit tot 1000 kg of 5 m³. Standaard zijn ze uitgerust met 3G/4G-connectiviteit.

De voertuigen zijn leverbaar in verschillende varianten. Pennings: “Het moederproduct is een chassis-cabine: een lichte bestelauto met een cabine. Daarop komt een bepaalde opbouw, bijvoorbeeld een vaste of kiepende laadbak. Er is ook een gesloten opbouw leverbaar voor bijvoorbeeld het vervoer van goederen in warme of koude toestand en een opbouw voor het verzamelen van afval. De functie van het voertuig bepaalt wat de definitieve opbouw wordt.”

Ze worden op maat ontwikkeld voor verschillende toepassingen.

De maximum rijsnelheid van een Addax is 70 kilomter per uur. Desgewenst kan dit ook worden begrensd. Op papier is de actieradius 132 kilometer, maar dat is sterk afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder en de toepassing. Er is ook een voertuig met een lichter accupakket, die heeft een actieradius van 55 kilometer. 

Duurzame accu

“Addax koos bewust voor de meest duurzame accu: de lithiumijzerfosfaataccu. Daarin zit geen kobalt en magnesium, waardoor er geen zelfontbranding kan ontstaan. Daarnaast zijn ze goed te recyclen. Van het complete voertuig inclusief accu kan zelfs 97% hergebruikt worden. Wat vrij uniek is, is dat Addax zelf de accu’s samenstelt. Mocht er iets mee aan de hand zijn, is de diagnose daardoor snel te stellen en reparatie is eenvoudig. Is er iets mis met bijvoorbeeld één van de cellen, dan vervangen we die en niet meteen het hele accupakket.”

Van der Haeghe is de distributeur van Addax in Nederland.

Omdat de bedrijfswagens in België worden geproduceerd, zijn de lijnen kort. Ook de materialen en toebehoren die de fabrikant gebruikt, komen zo veel mogelijk uit België of andere Europese landen. Hierdoor zijn de levertijden kort en het verlaagt de CO2-footprint. Er zijn ook minder vrachtwagenbewegingen nodig. “Alleen de cellen in de accu komen uit China, dat is het enige onderdeel dat van ver komt. Een ander voordeel van productie in België, is dat we met de klant op fabrieksbezoek kunnen gaan. We zien elkaar dus regelmatig en dat werkt prettig. Uiteraard is het ook handig dat we dezelfde taal spreken.” 

Addax geeft momenteel vijf jaar garantie op de accu, maar die wordt mogelijk nog verlengd. Van de ruim zevenhonderd Addax-voertuigen die momenteel in Europa rondrijden, zijn er slechts een paar die reparatie aan de accu nodig hebben gehad. Inmiddels werkt het merk onder andere samen met distributeurs in Scandinavië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje en raakt de naam langzamerhand gesetteld in Europa. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details