Platform voor de tuin- en groenprofessional
NiCG, specialist in gezamenlijke inkoop

NiCG, specialist in gezamenlijke inkoop

Scherpe inkoopprijzen en schaalvergroting. Dat zijn de belangrijkste voordelen om met inkoopvolume de omzet en marge op langere termijn te verbeteren, voor deelnemers én leveranciers. Het is in een notendop de toegevoegde waarde van de Nederlandse Inkoopcombinatie Groen (NiCG), aldus directeur en mede-eigenaar Robert Priem. 

Deelnemer Brauer Groen heeft de groenvoorziening mogen verzorgen voor een groot project in Kessel.

De werkzaamheden van NiCG zijn twee jaar geleden gestart vanuit kennis en ervaring opgedaan in de wegenbouw. Priem: “In 2002 zijn we gestart met de Nederlandse Inkoopcombinatie Wegenbouw (NiCW), met als doel om middelgrote aannemersbedrijven samen te voegen op het gebied van inkoop. Hierbij maken wij voor hen raamcontracten op basis van het gezamenlijke inkoopvolume. Het zorgt voor scherpe prijzen en voorwaarden, vaste contracten en een breed scala aan producten voor de deelnemers. Leveranciers hebben onder andere het voordeel dat ze schaalvergroting realiseren. Onze werkwijze is dat we elke productgroep bij een beperkt aantal leveranciers onderbrengen. Inmiddels doen we dat al jaren, naast de wegenbouw, succesvol voor bouwbedrijven met de labels NiCB en DPS Bouw en voor de installatietechniek met NiCI. En sinds 2019 dus ook voor de groenvoorzieners en hoveniersbedrijven in Nederland: van beplanting tot sierbestrating en van mobiele telefonie tot het inhuren van machines. We bieden tevens contracten voor groeiplaatsinrichting, graszaden en verkeersvoorzieningen.”

Deelnemer GKB Groep heeft de herinrichting van de buitenruimte van locatie De Swaef (Wartburg College) te Rotterdam verzorgd, waardoor leerlingen zijn uitgenodigd meer naar buiten te gaan.

Drijfveer

NiCG is inmiddels uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van inkoop en advies, weet Priem. “Onze drijfveer? Zorgen dat kleinere spelers net zoveel in de melk te brokkelen hebben als de grote jongens. Daarom richten we ons op middelgrote groenondernemingen, waarbij inkoopvolume een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven gespecialiseerd in de aanleg van luxe tuinen of het onderhoud van openbare ruimten. Het is belangrijk dat elke deelnemer onze werkwijze omarmt, wat kan betekenen dat hij misschien afscheid moet nemen van zijn huidige leverancier. Daarom gaan wij met iedere potentiële kandidaat in gesprek. We bespreken de wensen, welke materialen hij inkoopt, bij welke leveranciers en weten we waarom hij voor een bepaald type machine, product of dienst kiest. Deze uitkomsten verzamelen wij en polsen, indien nodig, de behoeften bij andere deelnemers en wellicht creëren we dan nog meer inkoopbehoefte. Mocht dat zo zijn dan gaan we daarover met onze leveranciers weer in gesprek. We hebben elkaar nodig.” 

Directeur Robert Priem (l) en Relatiemanager Remi Winkels.

Om het overzicht te houden maken de deelnemers gebruik van een online platform van NiCG. Hiernaast bestelt en betaalt de deelnemer rechtstreeks bij de leverancier, maar de factuur verloopt via NiCG. “Zo krijgen we een reëel beeld van het afnamepatroon en de ontwikkelingen in de markt. De deelnemers betalen ons overigens helemaal niets. Het zijn de leveranciers die ons een commissie geven. Hierdoor kunnen wij op een interessante manier de inkoopactiviteiten blijven faciliteren waar een groenondernemer niet of nauwelijks aan toekomt.

Kennisdagen

Regelmatig organiseert NiCG ook kennisdagen. Priem: “Het zijn netwerkbijeenkomsten waar onze deelnemers elkaar ontmoeten en wij inzichten presenteren over onderwerpen als nieuwe calculatiesystemen, noviteiten in de branche of waar we samen sparren over alledaagse uitdagingen.” NiCG is onderdeel van DPS Groep, een organisatie bestaande uit bijna dertig medewerkers met verschillende achtergronden, zoals inkoop- en vaktechnisch specialisten. “De leveranciers en onze deelnemers hebben elkaar nodig, waarbij het belangrijk is dat onze deelnemers in hun eigen werkgebied een voordeel hebben ten opzichte van collega-bedrijven”, besluit Priem.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details