Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Ons doel: volledig zelfvoorzienend worden op energiegebied’
Kees Weijtmans naast een accupack voor de elektrische mobiele kraan die overdag opgeladen wordt door eigen zonnepanelen en daarna klaar is voor inzet op de werklocatie.

‘Ons doel: volledig zelfvoorzienend worden op energiegebied’

Boomrooierij Weijtmans zet vooruitstrevend in op groot elektrisch materieel, stroomopslag en oplaadhubs

Boomrooierij Weijtmans kan niet terugkijken op 2022 zonder directe doorkijk naar wat 2023 zal brengen: de inzet op groei innovatie die vorig jaar is ingezet, krijgt dit jaar zijn vervolg.

In februari 2022 heeft Boomrooierij Weijtmans de eerste 16-tons elektrische mobiele kraan in gebruik genomen.

Autonoom groeide het bedrijf door de officiële fusie per 1 januari 2023 met -eveneens familiebedrijf- Kuijpers bomenrooibedrijf in Son. Naast de vijf oud-medewerkers van Kuijpers bomenrooibedrijf, sloten zich nog nieuwe mensen aan bij Boomrooierij Weijtmans, in de vorm van een kraanmachinist, een ETW-er, twee planners, twee projectleiders en twee administratief medewerkers. Ook is Ralf van Humbeeck aangesteld als bedrijfsleider. Van Humbeeck begon zijn loopbaan bij Boomrooierij Weijtmans in 2000 als stagiair. Daarna groeide hij door tot projectleider, hoofdprojectleider en nu bedrijfsleider. Eigenaar Kees Weijtmans kan zich hierdoor meer focussen op innovatie. “Ons team, 53 mensen in totaal, is nu op volle sterkte. We zijn heel blij dat dit gelukt is, in deze tijd van personeelskrapte,” aldus een trotse Weijtmans.

Continue groei in kennis en ervaring

Het bedrijf groeit in kennis en ervaring door samenwerkingen, zo sloot het zich in 2020 aan bij TreeMark Woerden, een samenwerkingsverband van Bomenwacht Nederland, BOOM-element en Boomrooierij Weijtmans dat het vervangingsplan voor 2.800 bomen voor de gemeente Woerden uitvoert. Hierbij is met iTree het bomenbestand doorgelicht en is bij de vervanging ingezet op toekomstbestendigheid. Boomrooierij Weijtmans draagt zorg voor de rooiwerkzaamheden en het verbeteren van de plantplaatsen.  

Elektrisch zwaar materieel

Niet minder trots klinkt hij als hij vertelt over het toekomstbestendig maken van het bedrijf. Boomrooierij Weijtmans heeft daar in 2022 forse stappen in gezet. “We zijn volle bak bezig met de energietransitie. In februari 2022 hebben we als eerste in de sector 16-tons elektrische mobiele kraan in gebruik genomen. In januari hebben we twee elektrische bussen ontvangen. Daarnaast hebben we twee elektrische 50-tons DAF- kraanwagens in bestelling. Deze hadden we in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht, maar zoals de leveringsvlag er nu bij hangt, wordt dat het vierde kwartaal van dit jaar. Ook in bestelling: een volledig elektrische, 28 meter hoge vrachtwagen-hoogwerker, die naar verwachting in het derde kwartaal geleverd wordt, en een 4-assige elektrische containerwagen om de accucontainers te kunnen verzetten.”

Écht groene energie

In 2022 heeft Boomrooierij Weijtmans 1.400 zonnepanelen op het dak van zijn hoofdvestiging in Udenhout gelegd. “Daarbij hebben we twee accucontainers aangeschaft met een opslag van 1,6 megawatt voor de stroom die we opwekken, waarmee we ’s avond en ’s nachts al ons elektrische materieel opladen. In april wordt er een accucontainer geleverd bij onze vestiging in Son, een tweede exemplaar zit voor die locatie nog in de koker. In mei willen we in Son 220 zonnepanelen gaan aanleggen, we zijn in afwachting of dit mogelijk is in verband met de netwerkcongestie.” Son is voor Boomrooierij Weijtmans een geografisch strategische locatie om materieel op te laden, omdat het vlakbij het werkgebied in Eindhoven zit.

Enorme zonneparkstellage

Het bedrijf voert momenteel een haalbaarheidsonderzoek uit om ook op de oude bedrijfslocatie in de Kreitenmolenstraat maar liefst 6.000 zonnepanelen te leggen, ditmaal niet op een dak. “We streven naar dubbel grondgebruik: we willen de zonnepanelen leggen op een stellage van 5 meter hoogte, zodat onze vrachtwagens en kranen er onderdoor kunnen rijden om op te kunnen laden,” aldus Weijtmans zonder blikken of blozen, waardoor het lijkt alsof hij niet stilstaat bij het feit hoe vooruitstrevend dit is. 

Zelfvoorzienend en oplaadhub voor de directe omgeving

Weijtmans houdt zijn ogen op de bal. “In het geval van beide energieopslagen kunnen we ons elektriciteitsoverschot leveren aan de omgeving: plaatselijke energiecoöperaties en zowel bewoners in omliggende wijken als bedrijven, die hun vervoersmiddelen kunnen komen opladen bij ons. We hopen de stappen die we in 2022 hebben gezet, dit jaar af te kunnen ronden. Er moeten nog verdere stappen worden gezet. Ons doel: volledig zelfvoorzienend worden op energiegebied.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details