Platform voor de tuin- en groenprofessional
Passen en meten op de millimeter

Passen en meten op de millimeter

Cortenstaal en hardhout sieren Bossche binnentuin

Op de plek van een voormalige telefooncentrale in ‘s-Hertogenbosch zijn vorig jaar 220 appartementen en 4000 vierkante meter aan kantoren verrezen. Aannemer Janssen de Jong toverde het gesloten KPN-terrein om tot een levendig en openbaar toegankelijk gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. Het ontwerp is van Houtman + Sander Landschapsarchitectuur. FURNS leverde een podium van cortenstaal en hardhout voor de strak vormgegeven daktuin. Du Pré Groenprojecten verzorgde de aanleg, Een bewerkelijke klus op de millimeter.

Amadeiro in de Bossche binnenstad.

“De uitdaging was om de verschillende elementen van cortenstaal zodanig te dimensioneren dat ze op een handzame en gemakkelijke manier in het werk te plaatsen waren”, legt Mathijs van Haren, projectmanager bij FURNS uit. “De stalen elementen zijn vanaf tekening in onze fabriek in Polen gemaakt. De banken met rugleuningen zijn voorzien van hout in de timmerfabriek van onze zusterbedrijf Awood. Het podium is in het werk voorzien van hout. In de binnentuin vormen ze aan elkaar gekoppeld als het ware een groot podium of tribune dat dienstdoet als een fors uitgevallen zitelement. Het dakterras is vrij toegankelijk vanuit de kantoren en de grote raampartijen – die tegelijkertijd dienst doen als toegangsdeur naar de patio – sluiten strak op ons podium aan. Dat was wel even passen en meten.” 

Een van de uitdagingen was dat de dakopbouw met 600 tot 800 millimeter aan de hoge kant is, de elementen die FURNS vervaardigde zijn daardoor maar voor de helft zichtbaar. “Samen met de ronde delen en rugleuningen maakt dit wel een vrij bijzonder project”, zegt Van Haren. “We moesten niet alleen de hoogte opvangen, maar door de schuin aflopende delen zat er vrij veel werk in de voorbereiding. Maar daar zijn we ondertussen behoorlijk goed in geworden, dus voor Du Pré heeft dat geen gevolgen gehad. Omdat wij alles in 3D ontwerpen en bovendien alle materialen op vooraad hebben, kunnen we heel snel opleveren. En ondanks het passen en meten, ging de plaatsing ook heel goed.”

Hardhouten zittingen verhogen de leefbaarheid.

Prins Carnaval

Met de oplevering van de binnentuin bovenop de parkeergarage is de binnenstad van Den Bosch een blikvanger rijker. Het totale project omvat vier delen: nieuwbouw van 62 sociale huurwoningen in het Noordblok, renovatie van het kantoordeel in het Middenblok, nieuwbouw van 158 middensegment en vrije sector huurwoningen in het Zuidblok en een ondergrondse parkeergarage. Voor het ontwerp is gekozen voor de kenmerkende stijlen uit de Bossche binnenstad, echter conform de eisen en wensen van nu.

Glooiende vormen in Cortenstaal gecombineerd met strakke lijnen.

De totale ontwikkeling draagt de naam Amadeiro, een verwijzing naar de gelijknamige prins carnaval van Oeteldonk, zoals ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval wordt genoemd. Rondom de woningen komen pleinen, waarmee de Bossche hofjesstructuur ook in dit deel van de stad terug te vinden zal zijn. 

Beperkte dakbelasting

Met een beperkte maximale dakbelasting van het onderliggende parkeerdek was de uitdaging niet alleen om naar het potentieel, maar ook naar de mogelijkheden van het dak te kijken. De hoogte van de daktuin is verhoogd door gebruik te maken van Nophadrain (ND) SG Foam Glass, een lichtgewicht materiaal dat ongeveer 150 kg per m³ weegt en zeer drukbestendig is. Het schuimglas is direct geïnstalleerd bovenop het ND 620 Drainagesysteem en verdicht met een trilplaat. De hoge druksterkte en uitstekende kruipvastheid van het ND 620 Drainagesysteem zorgen ervoor dat de afwateringscapaciteit behouden blijft.

Du Pré paste het schuimglas ook toe in de plantenbakken. ND FV-300 Filter Geotextiel is gebruikt om het schuimglas te scheiden van de substraatlaag. In de plantenbakken zijn ND WSM-50 Waterreservoirpanelen geplaatst met intensief substraat erbovenop. Door het gebruik van ND WSM-50 Waterreservoirpanelen is een extra waterbuffercapaciteit van 40 liter per m² gecreëerd.

Tussen de plantenbakken zijn wandelpaden aangelegd met bakstenen bestrating. De stenen zijn geplaatst op een bed van grit, met het ND FV-300 Filter Geotextiel, ND SG Foam Glass en ND 620 Drainagesysteem eronder, inclusief de ND TSF-100 Glij- en Beschermingsplaat onderaan het waterdichtingsmembraan voor extra bescherming.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details