Platform voor de tuin- en groenprofessional
Regenwater verdient beter!
ACO Slimline lijngoot vangt het regenwater op van het terras en voert het af naar de RainBloxx.

Regenwater verdient beter!

Je hoort het steeds vaker, we moeten slim omgaan met water in de tuin. Maar waarom zou je dat doen en hoe doe je dat dan? Bij het aanleggen en inrichten van je tuin hoort natuurlijk alle comfort zoals kunnen eten op het terras, loungen onder de overkapping of heerlijk genieten van al het groen in je tuin. Regenwater in je tuin houden hoort daar ook bij, volgens Ivo Putman*, bekend van het programma De Grote Tuinverbouwing van SBS6.

ACO HexaGravel gecombineerd met RainBloxx vangt regenwater op en infiltreert het in de bodem.

Ivo vertelt je graag hoe je een  klimaatbestendige tuin met terras en overkapping maakt. Want niets is zo vervelend als een tuin die onder water staat na een hevige regenbui of waaraan je in warme periodes steeds extra veel water moet geven. 

“De tuin is een verlengstuk van ons huis. Het liefst hebben we een tuin met een veranda of een terrasoverkapping zodat we het hele jaar buiten kunnen zitten. Ook de sfeer en beplanting zijn hierbij belangrijk. En dan de “klimaatverandering”, waarover we steeds vaker horen… en terecht, want we hebben steeds vaker te maken met hevige regenbuien en lange droge zomers. Daarom vind ik het belangrijk anders om te gaan met water in de tuin, watermanagement dus! Er zijn allerlei verschillende en makkelijke manieren om dat te doen! Denk bijvoorbeeld aan regenwater opvangen in een regenton en uiteraard aan genoeg beplanting in de tuin. Maar er zijn nog veel meer manieren om water in je tuin houden en het niet afvoeren naar het riool. Deze systemen doen onder de grond hun werk en nemen geen ruimte in beslag. Zo ben je dus bezig met watermanagement zonder dat je op comfort in de tuin hoeft in te leveren!

Mooi voorbeeld

Een mooi voorbeeld uit de praktijk is een klant uit het Westland; een gezin met twee kinderen. Uiteraard wilden zij een tuin met genoeg leefruimte. Tegelijkertijd gaven zij aan een waterprobleem te hebben, wat resulteerde in het extra water geven aan planten in droge periodes en wateroverlast in de natte periodes. Ik vertelde de klant dat ik met  watermanagement in de tuin aan de gang wilde gaan, stoer om te zeggen maar nog veel leuker om te doen! Het houdt in dat ik al het regenwater in de tuin wil houden, en nu komt het… door middel van een ACO Slimline lijngoot vangen zij nu al het regenwater op; het regenwater van het terras en zelfs het water van de overkapping laten we nu via een regenpijp in de lijngoot weglopen. De lijngoot is aangesloten op een ingegraven infiltratiesysteem dat ACO Rainbloxx heet. Het werkt eigenlijk als een spons, de Rainbloxx vangen het regenwater op, houden het vast en geven het op een later moment weer geleidelijk aan de tuin terug. Op deze manier belast je het openbaar riool niet, dat zit natuurlijk overvol tijdens hevige regenbuien waardoor het water niet weg kan. Bovendien kun je het ondergronds infiltratiesysteem op verschillende manieren afwerken. Ik heb bij deze klant de Rainbloxx afgewerkt met grind stabilisatie platen en daar uiteraard grind overheen gelegd. Zo zien zij niets van het ondergrondse infiltratiesysteem, maar zijn ze wel bezig met een klimaatbestendige tuin. En weet je wat het leukste is? Bomen, heesters en andere planten in je tuin hebben langer de tijd om het opgevangen water tot zich te nemen en zelf hoef je dus minder vaak leidingwater te geven.

*Ivo Putman is naast presentator van het televisieprogramma “De grote tuinverbouwing”ook ambassadeur van ACO House&Garden.

Watermanagement

Bij deze klant uit het Westland had ik bovendien te maken met een hoog grondwaterpeil. Je kunt je voorstellen dat Rainbloxx zich helemaal vol zuigen als deze in het grondwaterpeil terecht komen. Een kleine tip: ik heb Rainbloxx gebruikt die je hoog aan het oppervlak onder de grond kunt plaatsen. Zo vangen zij het regenwater op maar nemen ze geen grondwater op. Je kunt dus voor verschillende situaties de juiste Rainbloxx kiezen.

Dankzij watermanagement houdt het gezin nu het regenwater vast in de tuin en zo ontlasten ze het riool, maar nog veel belangrijker… ze genieten van hun tuin met zitplekken en borders met beplanting. Meerdere vliegen in één klap! Ze behouden (dus) hun comfort en geven wat terug aan de natuur! De juiste balans vinden in je tuin is belangrijk.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details