Platform voor de tuin- en groenprofessional
Register Duurzame Leefomgeving gelanceerd

Register Duurzame Leefomgeving gelanceerd

‘Duurzaamheid moet meetbaar zijn voordat het impact maakt’

Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel, vindt dat aandacht voor duurzaamheid niet voldoende is, en dat er meer actie nodig is. “Groen wordt nu gezien als decoratie en nog niet als ecologische toegevoegde waarde.” NL Greenlabel werkt daarom al jaren aan het meetbaar maken van duurzaamheid, groen en biodiversiteit. Om dat nog inzichtelijker te maken, lanceren ze het Register Duurzame Leefomgeving (RDL).

Volgens Hoekstra moet het aantoonbaar zijn hoe duurzaam je als bedrijf handelt. Hij vertelt: “Als je dat meetbaar kunt maken, is het veel eenvoudiger om afspraken te maken. Je weet op voorhand precies welke milieu-impact je maakt of kunt maken. Dat maakt werken aan je ambities ook veel makkelijker.” Hij ziet duurzaamheid als iets dat voor de hele keten geldt. “Denk aan biologische planten, die nu heel hoog aangeschreven zijn. Als dat een palmboom is uit Italië, is er geen aandacht voor het transport van de boom en dan hou je nul ecologische waarde over. Dat is een hele eenzijdige blik op duurzaamheid. Dat moet veranderen.”

Lodewijk Hoekstra, mede oprichter van NL Greenlabel.

Duurzaamheid verankeren

NL Greenlabel maakt het mogelijk om naar het totaalplaatje te kijken. Dat doen ze bijvoorbeeld in de vorm van gebiedslabels. Deze labels laten zien hoe het staat met de duurzaamheid van een gebied op brede schaal. Denk aan thema’s als klimaatbestendigheid, biodiversiteit, maar ook burgerparticipatie en de borging van duurzaamheid in het beheer. “Alle informatie over de duurzaamheid van een gebied is samengevat in het label.” De volgende stap voor NL Greenlabel was het inzichtelijk maken van deze informatie. Er kwam steeds meer openbare data beschikbaar in lijn met deze thema’s, waardoor het idee ontstond om het label te digitaliseren. “Het Register Duurzame Leefomgeving (RDL) speelt in op de toename van informatie”, aldus Hoekstra.

Alles op één plek

Het RDL is een kennisportaal dat de verschillende aspecten van duurzaamheid koppelt aan geodata. “Je koppelt ons gebiedslabel aan geodata door middel van een ‘NL Omgevingsscan’, en dat zegt ontzettend veel over een gebied. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het klimaat, de mate van gezondheid en de biodiversiteit. Maar dat is alleen maar de info, en dan moet je als gebruiker nog de stap naar de praktijk maken. Dat is waar het RDL van pas komt.” Het RDL biedt als aanvulling op data ook meer praktische zaken. “Een volledig geautomatiseerd rapport met handelingsperspectieven, inclusief kosten- en batenanalyses. Door geodata te analyseren kun je pas écht wat zeggen over de impact van de maatregelen die we nemen, omdat we de maatregelen monitoren.”

Met behulp van NL Terreinlabel Experts is het mogelijk om de data uit het RDL om te zetten naar acties. “De opgeleide experts hebben verstand van de labels, het meetbaar maken van de belangrijke aspecten én praktijkervaring. Dat is een ideale combinatie die voor groenvoorzieners echt nuttig gaat zijn.” Uiteindelijk gaat het Hoekstra en NL Greenlabel om een integrale aanpak. “Ik vergelijk het graag met het energielabel. Daar staat een score op én praktische stappen om het label te verbeteren. Maar waar een energielabel alleen om energie gaat, gaat ons label over de integrale duurzaamheid van de buitenruimte.

NL Gebiedslabel

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Hoekstra geeft een voorbeeld: “Het aanleggen van een daktuin is tegenwoordig ontzettend populair. Iedereen wil vergroenen en dit is een ideale oplossing. Het verkoelt je huis, het is ook nog eens goed voor waterberging. Geen nadelen, zou je zeggen. Maar door er breed naar te kijken zie je ook andere kanten. Een daktuin kan leiden tot het afgraven van kwetsbare gebieden voor grond of tot veel meer watergebruik. Je weet pas of iets écht werkt als je dieper in de keten kijkt en duurzaamheid echt meetbaar maakt. Dat is wat we doen als NL Greenlabel en het RDL is daar weer een volgende stap in.”

Inzicht boven alles Hoekstra kan er heel kort over zijn. “Wat voor werkzaamheden we ook uitvoeren, van het inrichten van een tuin tot het uitlichten van bepaalde producten, inzicht is altijd het belangrijkst. Waarom is iets duurzaam? En hoe duurzaam is het precies? Dat is kennis die echt nuttig is voor mensen.”

Volgens Hoekstra zijn er veel groenprofessionals die de wereld beter willen maken met groen. “Om daar echt aan bij te dragen heb je kennis en instrumenten nodig. Dat gaan we aanbieden. De charme van NL Greenlabel ligt in ons netwerk. We combineren architecten met wetenschappers en mensen uit de bouw. Dat levert ons brede kennis op, van zadenmengels tot duurzame materialen. Dat is dan weer ideaal voor groenprofessionals.”

De zoektocht naar duurzaamheid is voor iedere groenprofessional anders. “Iedereen gaat daar natuurlijk anders mee om. Het einddoel voor ons is een grote, groene golf. Hoe meer partijen er aanhaken bij NL Greenlabel, hoe relevanter we worden. Als we meer autoriteit hebben als platform, kunnen we ook meer. Je ziet nu dat de groene sector nog bestaat uit eigen eilandjes. Als we verbindingen kunnen creëren, gaat die duurzame ontwikkeling sneller. Zo werken we samen aan een groene toekomst.”

NL Greenlabel lanceert het Register Duurzame Leefomgeving (RDL) om duurzaamheid, groen en biodiversiteit meetbaar te maken.

De lange termijn

Wat Hoekstra nog wel eens terugkrijgt, is dat groenprofessionals zich zorgen maken over het contact met overheden vanuit NL Greenlabel. “Als we het goed willen aanpakken, kunnen we niet alleen met de sector blijven praten. We moeten ons bewust zijn van het ecosysteem waar we in werken. Als door onze inspanning, groen meer waardering krijgt in overheidsbeleid, profiteert de hele sector daarvan. Maar uiteindelijk blijven we natuurlijk de stem van de groene sector.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details