Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verticuteren voor een blijvend mooi gazon
Verti-Cut: er is veel vraag naar verticuteerders.

Verticuteren voor een blijvend mooi gazon

Mos, viltlaag en onkruid verwijderen

Regelmatig verticuteren houdt het gazon mooi, schoon en gezond. Sinds het spuiten van gras onder de Green Deal niet meer is toegestaan, word hier ook steeds vaker voor gekozen. “Het is belangrijk dat er water, voedingsstoffen en zonlicht bij de wortels kan komen.”

Verticuteren is een goede en milieuvriendelijkere manier om mos, onkruid  en dood organisch materiaal, zoals maaiafval, uit het gras te halen. Michaël van der Lienden is manager bij Van der Haeghe, exclusief importeur in Nederland van een aantal vooraanstaande tuin- en parkmerken. “Om het gras gezond te houden en vrij van schimmel, is het belangrijk dat er water, voedingsstoffen en zonlicht bij de wortels kan komen. Zeker voor sportvelden, golfbanen, in parken en in tuinen. Door te verticuteren verdring je ook ‘straatgras’. Dit komt steeds vaker voor door de grote droogte en zachte winters van de afgelopen jaren.”

Verti-Cut van Redexim.

Viltlaag verwijderen

Achtergebleven maaisel veroorzaakt een viltlaag, die de groei van een grasmat belemmert. Door het gras te verticuteren, wordt de viltlaag naar de oppervlakte gehaald. De messen van een verticuteermachine draaien op hoge snelheid door de grasmat heen. De diepte is instelbaar en afhankelijk van de conditie van de grasmat. “Gewoonlijk haal je met een diepte tot 50 mm het meeste materiaal er wel uit. De machine loopt op een rol met grote diameter waardoor de contouren van het terrein goed gevolgd worden.” Er zijn verschillende soorten verticuteermachines. Smalle verticuteermachines, aangedreven door een tractor, hebben een werkbreedte tussen 1,30 en 2,10 meter. Om een rustig verloop van de werking van de machine te krijgen, zijn de messen meestal in spiraalvorm gemonteerd. De messen zijn zo’n 2 mm dik. Van der Lienden: “Werken met dikkere messen vraagt meer vermogen. Daarbij worden de sleuven dan te breed, wat niet bevorderlijk is voor het herstel van de grasmat.” Er zijn ook verticuteermachines die het omhoog gehaalde materiaal meteen opruimen. Deze machines hebben een ander messensysteem, waardoor er minder werkdiepte mee bereikt kan worden. Als de mat regelmatig wordt geverticuteerd, kan zo’n machine een goede oplossing zijn.

De Turf Tidy 3000 kan verticuteren, vegen of klepelen.

Populaire modellen verticuteerders

Van der Haeghe nam eind vorig jaar de distributie van het merk Redexim over: wereldmarktleider in machines voor sportveld- en golfbaanonderhoud. Het programma omvat onder meer beluchters, zaaimachines, bezandingsmachines, topdressers, borstels en zelfstandige verticuteermachines zonder directe opvang. “Er is veel vraag naar deze machines. Het populairste model verticuteerder is de Redexim Verti-Cut 1600. Deze diepverticuteermachine heeft 2 mm brede messen die werken tot een diepte van 50 mm. De voorrol zorgt er niet alleen voor dat de Verti-Cut oneffenheden aankan, maar regelt ook de werkdiepte. De afstand tussen de messen kan worden gewijzigd met de optionele afstandskit.” Een ander populair model is de Redexim Turf Tidy 3000. Deze veelzijdige machine kan verticuteren, vegen of klepelen. De volledig zwevende kop van de Turf Tidy volgt de bodemcontouren voor nauwkeurig maaien en een uitstekende opname. De vuilcontainer kan gemakkelijk worden geleegd. “Professionele groenvoorzieners verticuteren meestal twee keer per jaar: in het voor- en het najaar. Nadat het materiaal uit de grasmat is verwijderd, kunnen er voedingsstoffen worden toegevoegd om de kwaliteit van de grasmat op peil te houden.”  

De populaire Redexim Turf Tidy 3000.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details