Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Vooroplopen vereist inventiviteit en een lange adem’

‘Vooroplopen vereist inventiviteit en een lange adem’

Energietransitie boomrooierij

Om op energiegebied volledig zelfvoorzienend te worden, investeerde Boomrooierij Weijtmans de afgelopen tijd maar liefst vijf miljoen euro in de elektrificatie van hun machinepark en de ontwikkeling van een enorme zonneparkstellage. Maar, zoals het bedrijf in het verleden regelmatig heeft ervaren, betekent vooroplopen vaak ook dat je een lange adem moet hebben. Kees Weijtmans, DGA en Algemeen Directeur, vertelt over de obstakels die hij tijdens de transitie ervaart, maar ook over de oplossingen die hij heeft gevonden. 

De boomspecialist levert compleet beheer en onderhoud van bos en bomen, zoals langs hoogspanningsleidingen van Tennet in de zuidelijkste provincies.

“Naast een arsenaal aan accugereedschap, hebben we nu een 16-tons elektrische mobiele kraan en twee elektrische servicebussen in gebruik. Om de opgewekte stroom van onze zonnepanelen in te zetten voor ons elektrisch materieel, hebben we geïnvesteerd in accucontainers. Ook zijn er nog twee elektrische kraanwagens in bestelling, evenals een elektrische vrachtwagen-hoogwerker en een elektrische containerwagen, zodat we de accucontainers kunnen verzetten. Eind 2022 zouden deze geleverd worden. Ondertussen is de levering al zes keer uitgesteld en nu verwacht men dat het eind dit jaar plaatsvindt. Dit betekent dat de 1,7 miljoen investering die we vorig jaar gedaan hebben eigenlijk pas eind 2024 nodig is. Dat is wel heel zuur. Was eerst de pandemie de oorzaak van deze vertraging, nu geven de leveranciers aan dat het materieel nog niet voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.”

De vestiging Udenhout heeft ruim 700 zonnepanelen geplaatst maar wacht al twee jaar op een zwaardere stroomaansluiting.

Geduld

Het geduld van de boomspecialist wordt echter nog zwaarder op de proef gesteld. Voor het probleemloos opladen van het elektrisch materieel, was een zwaardere stroomaansluiting nodig. “Daarvan bedraagt de wachttijd maar liefst vijftien maanden tot twee jaar. Aangezien de actieradius van elektrisch materiaal beperkt is, hebben we daarom een bedrijf in Son overgenomen dat dichterbij ons werkgebied Eindhoven ligt. Ook daar hebben we anderhalf jaar moeten wachten op een zwaardere stroomaansluiting. En nu heeft de netbeheerder onlangs medegedeeld dat het vijf tot tien jaar duurt voordat ze stroom kunnen leveren!”

Inventieve oplossingen

“Maar we zijn wel wat gewend in de 100 jaar dat wij bestaan. Wil je je onderscheiden en vooroplopen, dan moet je een rechte rug en lange adem hebben. Destijds liep de levering van de telescoopkraan die we zelf ontworpen hadden ook een jaar uit. Een positieve houding en inventiviteit helpen in deze gevallen. Daarom kijken we momenteel met bedrijven in de buurt naar een oplossing. Zo zit er een metaalbewerkingsbedrijf om de hoek waarvan we wellicht de zwaardere stroomaansluiting kunnen gebruiken. Hun medewerkers gaan om vijf uur naar huis en dat is precies het moment dat wij terugkomen en ons materieel willen opladen.” 

Start project Kap en Herplant Tilburg met wethouder Evelien Kostermans, voorziet in klimaatbestendig maken van het bestand stadsbomen.

Mooie opdrachten

Hoewel de energietransitie dus niet helemaal gladjes verloopt, blijft de toestroom van mooie opdrachten gelukkig wel constant. Zo mag Weijtmans deelnemen aan het ambitieuze project ‘Kap en Herplant Bomen’ in Tilburg. Hierbij zullen 800 tot 1.000 bomen vervangen worden. Weijtmans is verantwoordelijk voor het rooien, de groeiplaatsverbetering en het plaatsen van de nieuwe bomen. “Doordat de nieuwe bomen pas in het najaar geplaatst kunnen worden, gaan we de komende periode alvast de plantgaten klaarmaken. Het is gebruikelijk om deze vervolgens tijdelijk dicht te maken, maar wij vonden dat een gemiste kans. Daarom zaaien we er bloemenmengels in. Goed voor de biodiversiteit en het oogt leuker voor de omwonenden.”

Ook bij dit project doet Weijtmans waar zij goed in is: door een strakke organisatie de overlast voor de gebruikers van het openbare gebied zoveel mogelijk beperken. En daarnaast de opdrachtgever zoveel mogelijk ontzorgen. Van het verstrekken van de bewonersinformatie tot het regelen van de verkeersveiligheid, neemt Weijtmans alles uit handen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details