Platform voor de tuin- en groenprofessional
Waterdoorlatende oplossing voor paden op en rondom sportterreinen
HanseGrand kan de “wortelopdruk” aanzienlijk verminderen.

Waterdoorlatende oplossing voor paden op en rondom sportterreinen

Samenstelling van halfverharding vereist specialisme

Een groeiend aantal mensen is zich bewust van het lot van onze planeet en ons als bewoners daarvan. Als we niets veranderen aan ons gedrag en onze leefomgeving, dan glijden we milieu- en klimaat-technisch steeds verder af. Vergroening is daarom vaak het toverwoord. Maccrox B.V., bij monde van Onno Berens, doet daar nog een schepje bovenop. Door HanseGrand halfverharding toe te passen bij de aanleg van paden vergroen je niet alleen, je “verblauwt” ook nog eens.

Halfverharding kan zowel machinaal als handmatig worden aangebracht.

Zo’n uitspraak vraagt natuurlijk om een toelichting en daarom zijn we vandaag op bezoek bij een mooi referentieproject in Antwerpen. Daar worden de gedempte Zuiderdokken omgetoverd tot een park met ruimte voor sport & spel en een festivalterrein. Maccrox is namelijk actief op het gebied van gebonden halfverharding en andere oppervlakten in de gehele Benelux. Onno legt uit waar de term “verblauwen” vandaan komt: ‘Wat groen- en stadsbeheerders meestal graag willen is dat het regenwater niet klakkeloos wordt afgevoerd via het oppervlaktewater, maar wordt opgenomen door de bodem. Door paden, terreinen en/of (parkeer)plaatsen aan te leggen met HanseGrand® of Stabilizer® creëer je een water- en luchtdoorlatend oppervlak. Zo kan de bodem het regenwater opnemen. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de fundering en/of de ondergrond ook waterdoorlatend zijn.’

HanseGrand HG-Mix geschikt voor multifunctionele ruimten.

Vergroening

Natuurlijk spelen naast technische aspecten, waaronder afschuifsterkte en weersbestendigheid van de deklagen, ook duurzaamheidskenmerken een rol bij de keuze van de aanbesteder of aannemer. Bij de ontwikkeling van de halfverharding door HanseGrand is juist daar rekening mee gehouden. Sterker nog, de eerste deklagen zijn zo’n dertig jaar geleden ontwikkeld om een duurzame en milieuvriendelijke bestemming voor afval van Duitse steengroeves te “verzinnen”. Door de juiste zeeffracties te selecteren en te combineren met andere grondstoffen ontstonden de eerste HanseGrand deklagen. Hoe duurzaam wil je het hebben?

Toepassingsgebieden

Los van de paden en (parkeer)terreinen bij en rondom sportvelden, wordt halfverharding steeds vaker toegepast bij golfbanen, speeltuinen en campings. De paden die Maccrox aanlegt, zijn rolstoel- en rollator-vriendelijk, verstuiven nauwelijks en er groeit geen onkruid doorheen. Ze hebben een erg natuurlijke uitstraling en zijn gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden. Ook rondom en tussen bomen zijn prima oplossingen met halfverharding te leveren. De eerdergenoemde lucht- en waterdoorlatendheid zorgt ervoor dat wortels niet door het semiverharde oppervlak willen groeien. Een fenomeen wat je natuurlijk na een aantal jaren wel ziet bij geasfalteerde paden en wegen in parken en bossen.

Details maken het verschil

Elke toepassing vraagt om maatwerk. Welk basismateriaal ga je kiezen? En welke korrelgrootte van het gesteente is wanneer optimaal geschikt. Daar hebben ze bij Maccrox hun expertise van gemaakt. Zij adviseren groenprofessionals en aannemers in de wegenbouw maar al te graag. Van losse levering van alleen de halfverharding, tot turnkey oplevering van projecten. U vraagt, zij draaien.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details