Platform voor de tuin- en groenprofessional
Wat doe jij al met regenwater?
Lijngoot ACO Slimline lang terras voorzien van ACO Rainbloxx infiltratieblokken van steenwol.

Wat doe jij al met regenwater?

Direct infiltreren en/ of opvangen en later gebruiken

Wat is het toch zonde; het ene moment voeren we regenwater zo snel mogelijk af en even later gebruiken we kostbaar drinkwater voor het sproeien van de tuin. Regenwater is van nature zacht en schoon water en heeft een aantal interessante voordelen. Het is milieuvriendelijk en gratis. Waarom laten we het dan weglopen naar het riool? Door regenwater af te koppelen kan het slim worden gebruikt en zorgen we ervoor dat de riolering wordt ontlast. Wat doe jij al met regenwater in de tuin?

Bomen, planten en struiken doen het beter op regenwater.

Om slim om te gaan met regenwater moet je vooruitdenken! Regenwatermanagementoplossingen verdwijnen namelijk grotendeels onder de grond en zijn achteraf lastiger aan te brengen. Begin je met de aanleg van een nieuwe tuin, denk dan goed na hoe en waar je water opvangt om zo wateroverlast of uitdroging te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Regenwater infiltreren

Een terras is vaak een groot oppervlak. Door het terras iets te laten aflopen kun je water opvangen in een lijngoot, die je plaatst langs het terras. Door onder de lijngoot een infiltratiesysteem te plaatsen kun je heel veel water ondergronds opvangen. Dit milieuvriendelijke, duurzame en lichtgewicht infiltratiesysteem is gemaakt van speciaal behandeld steenwol. Het zorgt ervoor dat regenwater wordt geabsorbeerd en opgeslagen. Tijdens droge periodes wordt het geleidelijk weer afgegeven aan de tuin. Hier hoef je zelf niets voor te doen, het werkt als een spons. Bomen, heesters en planten kunnen het water zelf uit deze Rainbloxx opzuigen. Overtollig water infiltreert vanzelf vanuit het systeem in de ondergrond. Zo realiseer je een klimaatbestendige tuin en zorg je ervoor dat er minder kostbaar drinkwater hoeft te worden gebruikt in droge perioden. Het installeren is zeer eenvoudig en ook aan te sluiten op putten of een regenpijp. 

Regenwater opvangen voor later

Door regenwater op te vangen in een regenwatertank kan het op een later moment worden gebruikt. Regenwater opvangen en gebruiken voor het sproeien van de tuin of het wassen van de ramen is een verantwoorde en duurzame manier van regenwatergebruik.

Ondergrondse ACO Rain4me watertank voor wateropvang en -gebruik.

Hoe werkt een regenwaterbuffertank?

Vanaf het dak wordt het schone regenwater opgevangen en stroomt het in een kunststof opslagtank die onder het gazon, terras of in de border geplaatst is. Voordat het water de tank instroomt, passeert het eerst een filter waardoor wordt voorkomen dat vuildeeltjes in de tank terecht komen. In de tank bevindt zich een duurzame pomp die ervoor zorgt dat je met twee Gardena aansluitkoppelingen het water kunt gebruiken voor het sproeien van de tuin of andere activiteiten. Als de tank na langdurige droogte leeg raakt kan deze eventueel automatisch worden aangevuld met kraanwater.

In geval van grote regenval, is het systeem voorzien van een overloop, die naar keuze kan worden aangesloten op een infiltratiesysteem of regenwaterriolering. Een standaard regenwaterbak heeft een inhoud van 2.000 liter. Er kunnen meerdere tanks gekoppeld worden tot een totaal van 8.000 liter. Voor het terras en oprit is de toegangsschacht te voorzien van een betegelbaar deksel voor de toegang tot de wateraansluitingen. Het deksel wordt zo vrijwel onzichtbaar in het straatwerk opgenomen en vormt geen storend element in de bestrating.

Bijkomend verkoelend voordeel voor de tuinbezitter

Door regenwater af te koppelen, zodat bomen en struiken ervan profiteren op warme dagen, hoef je geen kostbaar drinkwater te sproeien. Bomen, planten en struiken doen het beter op regenwater. Het groen in de tuin zorgt door verdamping voor een verkoelend effect op warme dagen en daar profiteert de tuinbezitter van. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details