Platform voor de tuin- en groenprofessional
Arne van der Valk (Jean Heybroek): Kwaliteit kost tijd
De RECO e-Trac.

Arne van der Valk (Jean Heybroek): Kwaliteit kost tijd

Vriend en vijand zijn het er inmiddels over eens dat alleen integraal beheer doeltreffend is. De slimmigheid zit ‘m daarbij in de afstemming van de methode en hun specifieke voordelen op het seizoen en de plant- en weersomstandigheden, maar ook in de afstemming met andere werkzaamheden, bijvoorbeeld wanneer het onkruidbeheer onderdeel uitmaakt van een groter integraal bestek voor de openbare ruimte.

Nu beginnen? Dat is te laat

Maar hoeveel aannemers zouden vanaf nu de opdracht hebben gekregen om uit de startblokken te komen? Ik vrees toch weer een heel aantal. Zij lopen het risico dat ze het hele seizoen achter de feiten aan lopen. Eigenlijk zou een aanbesteding van oktober tot en oktober moeten lopen. Daarmee krijgen zowel de opdrachtgever als de aannemer ruim de tijd om de onkruiddruk beheersbaar te houden, in plaats van dat er paniekvoetbal gespeeld moet worden en het beeld niet gehaald wordt met mogelijke boetes tot gevolg.

Arne van der Valk

Jaarrond veegaandacht

De basis van jaarrond onkruidbeheer wordt gevormd door het veeg-/borstelbeleid. Met de RECO e-Trac® heeft Jean Heybroek de eerste elektrisch aangedreven werktuigdrager met voorzien van fuseebesturing, die vanaf dit jaar naast een elektrischeonkruidborstel ook geschikt is voor het dragen van een heet water- of stoom-unit. Wanneer je op tijd – dus einde najaar, begin winter – begint met vegen en borstelen, verwijder je de kiemzaden en de voedingsbodem van onkruidplanten. Hiermee voorkom je een onkruidexplosie in het voorjaar.

Thermisch

Vroeg in het voorjaar nemen de thermische methoden heet water, stoom, infrarood en hete lucht het stokje over van de mechanische bestrijding. Succesvoorwaarde bij thermische behandeling, met name oppervlaktebehandeling, is dat er wordt behandeld met een voldoende hoge temperatuur: vanaf circa 500 graden Celsius. De energiezuinige Weedsteam® haalt die temperaturen moeiteloos:  eerst verlamt de Weedsteam de onkruidplant met hete lucht. Daarna voegt hij middels infrarood 750 graden Celsius toe tot aan de onkruidkern. Tot slot volgt stoom, dat als een isolator de warmte vasthoudt en vlamdovend werkt. Waar de grotere machines niet kunnen komen, komen de compacte Keckex-heet water/stoom machines  met een werktemperatuur van 130 graden Celsius goed van pas. Door de mokerslag die de Weedsteam uitdeelt aan de plant, volstaat vier- tot zesmaal per jaar, afhankelijk van de onkruiddruk. 

Doordacht bestek levert kwaliteit op

Kortom, de duurzame chemievrije methodes voor een goed integraal beheer, die zíjn er wel. Maar de ware sleutel tot onkruiddrukverlaging is het wegzetten van een doordacht en slim bestek. Wat daar bovendien bij zou helpen, zijn langere contracten. Die stellen de aannemer het allerbeste in staat om onkruidbeheer naar eigen kennis en inzicht uit te voeren. Kwaliteit kost nu eenmaal tijd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details