Platform voor de tuin- en groenprofessional
De Pen | Levendige tuin vraagt juiste beplanting zelf biodiversiteit verhogen
Wankja Ferguson. Wanka Ferguson is eigenaar van Ecologisch ontwerp, beplantings en hoveniersbedrijf Vlinder er Bij Natuurtuin.

De Pen | Levendige tuin vraagt juiste beplanting zelf biodiversiteit verhogen

Toch is er in tuin- en groenontwerpen vaak enkel oog voor het plantbeeld en wordt er nauwelijks gekeken naar de biodiversiteit. Zonde, want groen kan zoveel meer zijn dan een eentonige verzameling siergrassen, grasmatten en steentuinen. 

De laatste jaren is het aantal insecten in Nederland gekelderd en maar liefst 55% van de wilde bijensoorten staat op de rode lijst. Ook sommige algemene planten als rode klaver worden schaars in tuinen. Het is het gevolg van een wijdverbreid gebrek aan kennis. En dat terwijl biologisch evenwicht en diervriendelijke beplantingsplannen prima aangepast kunnen worden naar ieders situatie en wensen. De juiste beplanting trekt meer wilde bijen en vlinders en zorgt voor een betere bestuiving en goede vrucht aan fruitbomen. Vruchten en rupsen van vlinders leiden dan weer tot meer vogels, vleermuizen en vele andere dieren. Het is een prachtig systeem dat zichzelf versterkt en in stand houdt, maar dan moet het wel de kans krijgen. Een biodiverse tuin bevat zowel voedselplanten als waardplanten voor de voortplanting. Mooie beplanting en diervriendelijkheid gaan prima samen en zelfs met een paar planten kun je al het verschil maken. Geen idee waar te beginnen? Hieronder een aantal aandachtspunten.

Bijen: Van de 359 bijensoorten in ons land, wordt alleen de honingbij door imkers in stand gehouden. Wilde bijen, waaronder hommels, zijn echter voor minstens 50% van alle bestuiving verantwoordelijk en hebben nestgelegenheid nodig en voeding. Stuifmeelgeneralisten halen van veel verschillende plantensoorten hun stuifmeel, maar de extra kwetsbare stuifmeelspecialisten zijn afhankelijk van heel specifieke planten. Campanula’s bijvoorbeeld zijn essentieel voor wel acht stuifmeelspecialisten en de bescheiden boterbloem is onmisbaar voor ranonkelbijen. Niet te snel wegmaaien dus! 

Dagvlinders: Een tuin vol fladderende kleurexplosies? Voedsel is vaak geen probleem, maar 99% van de vlindersoorten is voor de voortplanting afhankelijk van inheemse waardplanten. Het prachtige icarusblauwtje heeft als waardplant de rolklavers. Veel mensen proberen klaver uit hun tuin te weren, maar vlinders zijn er juist gek op. De keizersmantel houdt van viooltjes en de rupsen van het oranjetipje eten graag pinksterbloemen of judaspenning.

Vogels: Naast nestelplekken hebben vogels voedsel nodig. Rupsen van vlinders vormen een heel belangrijke voedselbron voor vogels. Nóg een reden dus om meer vlinders te willen. Maar ook mei- en sleedoorns, ligusters of fruitbomen lokken vogels naar de tuin. Evenals de zaden aan planten. En allemaal hebben ze óók baat bij een goede bestuiving middels wilde bijen. 

Meer weten over het bevorderen van biodiversiteit in tuinen en openbare ruimte? 

Op vlindererbij.nl is veel informatie te vinden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?