- Algemeen
- Openbaar groen
- Machines & Materieel
- Tuinaanleg & Onderhoud
- Digitalisering & Software
- Sportvelden
De elektrificatie van de groensector gaat steeds sneller. Makita zit daarom zeker niet stil. De accuplatforms LXT en XGT (40V en 2x40V) worden steeds verder uitgebreid. ‘Er is veel vraag naar accumachines met een langere looptijd.’
Makita zet fors in op toekomstbestendige accutechnologie. De nieuwste PDC1500 rugaccu bijvoorbeeld, is voorzien van hetzelfde digitale communicatiesysteem als de XGT-serie, waardoor hij kan communiceren met de machine. Zo presteert bijvoorbeeld de UB003C handgedragen connectX bladblazer nog beter in combinatie met de rugaccu. “We merken dat er veel vraag is naar accumachines met een langere looptijd”, vertelt Arjen Peeters, Supervisor OPE & Business Development bij Makita. “Een rugaccu levert flink meer vermogen dan een losse accu, waardoor de gebruiker er langer mee door kan werken. Daar draagt ook het nieuwe draagsysteem aan bij, waardoor de accu goed op de rug gepositioneerd kan worden.”
Naast het gekende LXT-platform (tot 35cc aan kracht) ontwikkelde Makita het professionele XGT-platform op basis van een aantal unieke kernpunten. Zo worden de koolborstelloze motoren van de XGT-machines gebouwd in de eigen fabriek en worden de controllers voor elke machine apart geprogrammeerd. “Daarnaast communiceert de accu met zowel de machine als met de lader. Dit systeem is zo ontwikkeld dat ook de accu’s van de toekomst aan de bestaande machines te koppelen zijn. Het XGT-platform is dus zowel duurzaam als toekomstbestendig.”
Om het krachtige platform volwassener te maken, ontwikkelt Makita daarnaast in sneltreinvaart XGT-machines. Inmiddels werken er al 150 machines op XGT-accu’s en dat aantal neemt snel toe. “Zeker in de schoonmaak-, industrie-, infra-, bouw- en groensector verbreden we het assortiment. Voor de groenbranche lanceren we dit voorjaar onder andere een 40 V stokheggenschaar, een 40 V enkele doorslijper, enkele nieuwe kettingzagen die de prestaties van 50-55 cc kettingzagen evenaren en een schoffel waarmee je arbotechnisch tot wel acht uur per dag kunt werken. Onlangs introduceerden we ook al een nieuwe bladblazer van het connect-systeem, de UB003CZ.”
De ontwikkelingen volgen zich dus in rap tempo op en Makita blijft de breedte van het assortiment opzoeken zonder de uitwisselbaarheid uit het oog te verliezen. “Het is handig als de gebruiker dezelfde accu kan inzetten op de boorhamer als op de bladblazer. Dat gemak willen wij blijven bieden.” Peeters geeft aan dat de machine uiteraard wel in balans moet zijn met de juiste accu. Daarom is op de website van Makita te zien welke accu het meest geschikt is voor elke machine. Door het digitale communicatiesysteem herkent de machine de accu en kan het vermogen aangepast worden. Zo nodig levert de accu dan tot wel 120 of 130% van het benodigde vermogen.
De nieuwste accu BL4040F (4ah) biedt zelfs de mogelijkheid aan de machine om de vermogenscurve aan te passen. Deze lichte accu is met name geschikt voor gebruik in combinatie met een tophendel kettingzaag en heggenschaar, waarvoor ergonomie en gewicht een belangrijke rol spelen. Peeters: “Deze lichte accu met een hoog vermogen hebben we afgelopen najaar gelanceerd. De accu is dus wat kleiner, maar heeft dezelfde kracht en vermogen als een 5ah-accu. Hiermee kun je met de heggenscharen tot wel vier uur knippen op één acculading.”