Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een grasmat vraagt om meer dan maaien alleen
De Vertid- Drain wordt wereldwijd ingezet op beroemde golfbanen, voetbalstadions, parken en paardenrenbanen.

Een grasmat vraagt om meer dan maaien alleen

Beluchten, verticuteren en doorzaaien

Om een sportveld of golfbaan optimaal te kunnen benutten, is het onderhoud ervan erg belangrijk. En dan gaat het zeker niet alleen om maaien, ook beluchten, verticuteren en doorzaaien zijn hierbij belangrijk.

Redexim is wereldwijd marktleider op het gebied van machines voor het onderhoud van sportvelden en golfbanen. Het gamma bestaat uit onder andere beluchters, doorzaaimachines, bezandingsmachines, topdressers, borstels, verticuteerders en machines voor het onderhoud van kunstgrasvelden. De beluchtingsmachine Verti-Drain van Redexim is inmiddels een begrip, zegt Aard Pennings, productspecialist bij importeur Van der Haeghe. “Redexim produceert de Verti-Drain sinds 1980 en beschikt inmiddels over een compleet programma aan machines voor het onderhoud van gras in de breedste zin. Deze machines worden wereldwijd ingezet op beroemde golfbanen, voetbalstadions, parken en paardenrenbanen.”

Verti-Drain 7316.

Om de grasmat in topconditie te houden, is beluchten één van de belangrijkste bewerkingen. Met de beluchtingsmachine worden gaten in de harde toplaag geprikt, waardoor er lucht en water bij de wortels kan komen. “Het is met name ideaal om te beluchten voor het beregenen of het toevoegen van vloeibare meststoffen. Uiteindelijk creëer je zo een goed doorlatende grasmat en een goed bespeelbaar veld, ook na hevige regenval. Door te beluchten, worden de wortels van de grasmat tot wel 15 of 20 cm lang, wat de grasmat sterk maakt en daarmee geschikt voor zware belasting. En doordat de bodemstructuur losser wordt, kan opgehoopt ammonia uit de grond ontsnappen.” 

Veel verschillende modellen

De Verti-Drain penbeluchtingsmachines zijn leverbaar in verschillende werkbreedtes en ook de werkdiepte varieert van zo’n 15 cm tot 40 cm diep. “Welke machine de beste keus is, hangt af van de wens van de klant. De ene klant wil vaker beluchten, maar minder diep en de ander juist minder vaak maar wel dieper. Ook de functie en bespeelbaarheid van de grasmat is hierin een belangrijke factor. Greenkeepers en fieldmanagers weten zelf heel goed welke machine ze nodig hebben voor bijvoorbeeld de fairway, tee, green of sportveld. Voor golfbanen is de Verti-Drain 7316 en 7416 heel populair. Die heeft een maximum werkdiepte van resp. 30 cm en 35 cm en een werkbreedte van 1.60 m. Er is ook veel vraag naar de modellen uit de Fast-series: die worden aangedreven door middel van V-snaren, terwijl de andere modellen zijn uitgerust met een gearbox (schakelkast). Deze machines hebben een hoge capaciteit en de gebruiker kan er snel mee werken, al is de werkdiepte iets minder diep.”

Er zijn veel varianten van de Verti-Drain.

De pennen van de Verti-Drain gaan standaard verticaal naar beneden en verticaal weer omhoog, maar de gebruiker kan ook een hoek instellen. Zo ontstaat er een wrikbeweging en wordt de harde laag nog beter opengebroken. Dit maakt de ondergrond losser en zorgt voor een betere opname en afvoer van regenwater.

Holle pennen of messen

De Verti-Drain is niet de enige beluchtingsmachine van Redexim. Een zwaardere beluchtingsmachine is de Verti-Core. Die belucht met holle pennen, waarmee de zandmassa uit de grasmat wordt gehaald. Dit is een goede behandeling voor het bezanden of topdressen. De Verti-Quake is ook een beluchter, maar die is voorzien van messen in plaats van pennen. Deze messen kunnen sneetjes in de grasmat maken tot een diepte van 25 centimeter. De roterende werking van de messen creëert ook een zijdelingse verplaatsing van de grond. De messen zijn 12mm breed. 

Naast beluchten, is het ook van belang regelmatig te verticuteren en door te zaaien. Pennings: “Redexim heeft ook verticuteermachines voor het verwijderen van vilt en mos uit de toplaag van het gazon. Met de Turf Tidy kan dat vervolgens worden opgeveegd. Daarnaast heeft Redexim verschillende soorten en modellen doorzaaimachines voor het verkrijgen van een optimale, dichte grasmat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details