Platform voor de tuin- en groenprofessional
Elektrische tractors voor de wereldmarkt
Tekst Ramona Kezer | Beeld Knegt International

Elektrische tractors voor de wereldmarkt

Met externe accu tot wel negen uur werken

Knegt International timmert stevig aan de weg. Niet alleen in Europa neemt de vraag naar de elektrische tractors van Nederlandse makelij toe, ook vanuit Noord-Amerika is belangstelling.

“We zijn een samenwerking aangegaan met een dealernetwerk in Canada en Noord-Amerika”, vertelt Kick Kotzias, directeur van Knegt International. “Zij hebben inmiddels hun eerste order geplaatst en gaan de tractors daar zelf op de markt brengen. Dat geeft wel aan dat de vraag naar elektrisch aangedreven voertuigen ook daar toeneemt.”

De elektrische tractors van Knegt zijn uit te rusten met een extra accu.

Het assortiment van Knegt bestaat uit dieselmodellen en twee elektrische modellen (45pk en 55pk), waarvoor het bedrijf een innovatieprijs ontving. “In de nabije toekomst willen we helemaal overstappen naar elektrisch. De elektrische tractors zijn emissievrij, geven geen geluidsoverlast en hebben lage onderhoudskosten. Met de elektromotoren met gescheiden hydrauliek en aandrijving, is de belasting goed af te stemmen op elk type werk. Daarbij hebben ze een hoog vermogen.”

Accu’s wisselen 

Om ervoor te zorgen dat professionele gebruikers de hele dag kunnen werken met de tractor, ontwikkelde Knegt een externe accu, die zowel in de front- als achterhef te plaatsen is. “Is na drie uur werken de externe batterij leeg? Dan leg je die aan de snellader en werk je verder met de standaard accu. Na drie uur volledig belastbaar werken stap je weer over op de inmiddels opgeladen externe accu. Zo kun je er tot wel negen uur mee werken. Deze oplossing is met name ideaal voor bijvoorbeeld loonwerkers en hoveniers. Fruittelers hebben vaak minder behoefte om lang achter elkaar door te werken.” 

De tractors zijn inzetbaar voor vele doeleinden.

De externe batterij is eventueel ook te gebruiken als stand alone accu voor andere doeleinden. In combinatie met een omvormer kun je er energie aan onttrekken voor bijvoorbeeld verlichting. 

Minimaal gereedschap

De elektrische tractors van Knegt worden volledig in Nederland geproduceerd. Qua prestaties zijn ze vergelijkbaar met dieselmodellen. De machines zitten eenvoudig in elkaar en zijn, zo nodig, met minimaal gereedschap te repareren. Alle lagers en keringen in de hele tractor zijn in een gestandaardiseerde maat, zelfs in de versnellingsbak. Elk mechanisatiebedrijf heeft deze wel liggen of kan ze kopen bij hun lokale leverancier.  

De elektrische tractors zijn zeer geschikt voor onder andere het onderhoud van golfbanen en sportvelden. Er zijn vele opties mogelijk, zoals met of zonder cabine. Met daarin standaard een geluidsinstallatie en verwarming. Maar ook met een fronthef of een voorlader die speciaal is ontwikkeld door Stoll. Uiteraard zijn de modellen voorzien van de benodigde keurmerken.  

Knegt ontstond twintig jaar geleden toen oprichter Jeroen van Eerd in Azië onderdelen kocht voor zes tractoren en deze thuis in elkaar bouwde. Inmiddels werken er tien mensen bij het bedrijf en werden er het afgelopen jaar tweehonderd tractors verkocht. Het bedrijf heeft de ambitie nog een elektrische tractor te ontwikkelen, een maatje groter dan de bestaande modellen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details