Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groen, gezond en gelabeld: de groene ruimte van het Tergooi MC
Meer diversiteit en gelaagdheid in de vegetatie, wat voedsel brengt voor vogels en insecten.

Groen, gezond en gelabeld: de groene ruimte van het Tergooi MC

‘Dankzij het NL Gebiedslabel kunnen we duurzaamheid meetbaar maken.’

Hoveniersbedrijf LooHorst won de aanbesteding van de groene inrichting van het nieuwe Tergooi MC in Hilversum. “Voor het ziekenhuis was het belangrijk om aan te kunnen tonen dat de ambities op het gebied van duurzaamheid daadwerkelijk worden gerealiseerd. Dankzij het NL Gebiedslabel van NL Greenlabel kunnen we duurzaamheid meetbaar maken. Dat is echt een meerwaarde!”

Zo is bij het ontwerp van de buitenruimte goed gekeken hoe het gebouw zo veel mogelijk kan opgaan in de groene omgeving.

LooHorst is een middelgroot hoveniersbedrijf met zo’n zestig werknemers, verdeeld over vestigingen in Ermelo en Ederveen. Het bedrijf levert gespecialiseerde groene dienstverlening aan gemeenten in de regio Midden-Nederland. Maar bovenal staat LooHorst bekend als expert in ‘gebouwgebonden groen’: groene daken, gevelgroen en terreinverzorging voor bouwers, ontwikkelaars, bedrijven en zorginstellingen. Met name op het gebied van daktuinen heeft het Gelderse bedrijf een uitstekende reputatie opgebouwd en behoort het tot de landelijke top-10. 

“Bij LooHorst draait alles om het doorgronden van de wens van de opdrachtgever”, vertelt bedrijfsleider Albert de Koning. “Iedereen kan een haagje knippen of schoffelen, maar wij willen echt naast de klant staan om samen te kijken hoe een terrein is bedoeld. ‘Hoe kunnen we diverse functies met elkaar integreren?’ ‘Hoe kunnen we het plezier vergroten van de mensen die er gebruik van maken?’ ‘Hoe integreren we duurzaamheid en circulariteit?’ Dat soort vragen, daar draait het bij LooHorst om. Onze medewerkers moeten in staat zijn om het belang van de ander te horen en daarin maatwerk te kunnen leveren. Dat zit diep in de genen van ons bedrijf; het is onze kern.”

Naast de inrichting van de buitenruimte heeft LooHorst ook de opdracht gekregen om het groen in en op het gebouw aan te leggen.

Prestigieuze opdracht

Op de vraag welke recente klus zijn hart sneller doet kloppen, noemt Albert de aanleg van het groen in en om het nieuwe Tergooi MC in Hilversum. Hij vertelt hoe LooHorst deze prestigieuze opdracht kreeg. “Wij werden benaderd met de vraag of we geïnteresseerd waren om deel te nemen aan een onderhandse aanbesteding voor een gebiedsontwikkeling. De aanbesteding was in principe gebaseerd op prijs, maar er werd doorgevraagd naar onze visie op duurzaamheid. Uiteindelijk is de opdracht aan ons gegund waarbij onze kennis en ervaring op het gebied van biodiversiteit en circulariteit én ons partnerschap met NL Greenlabel de doorslag gaf.”

Via Lodewijk Hoekstra, (mede-oprichter NL Greenlabel), die optreedt als groene ambassadeur van Tergooi MC voor sponsorprojecten, kwam het ziekenhuis op het spoor van het NL Gebiedslabel van NL Greenlabel. Albert legt uit wat de voordelen van dit keurmerk zijn. “Waar het om gaat is dat de methodiek van NL Greenlabel ervoor zorgt dat zaken als biodiversiteit, gezondheid en klimaatadaptatie in samenhang worden aangepakt. Het is een heel goede manier om duurzaamheid concreet en meetbaar te maken. We hebben er veel ervaring mee en hebben het eerder bijvoorbeeld gebruikt bij de herontwikkeling van het Oranjepark in Ermelo.” 

De toepassing van het NL Gebiedslabel bij het Tergooi MC is op verschillende manieren terug te zien. Zo is bij het ontwerp van de buitenruimte goed gekeken hoe het gebouw zo veel mogelijk kan opgaan in de groene omgeving. De volwassen bomen zijn waar mogelijk met rust gelaten en daar waar het kon, zijn nieuwe heesters en bomen aangeplant. “Hiermee zorgen we voor meer diversiteit en gelaagdheid in de vegetatie, wat voedsel brengt voor vogels en insecten.” 

Het prachtig ingerichte voorplein tussen de parkeergarage, het hoofdgebouw en Tergooi MC Clinics.

Inheemse biodiversiteit

“Bij de beplanting selecteren we ook voornamelijk soorten die van nature in het gebied voorkomen. Op die manier versterken we de inheemse biodiversiteit en versterken we de relatie van de tuin met het omringende landgoed.” Om het bodemleven niet te verstoren is de bosgrond niet afgegraven, vertelt Albert. “Alleen daar waar het nodig was, hebben we de grond verbeterd met organische meststoffen.”  

Naast de inrichting van de buitenruimte heeft LooHorst ook de opdracht gekregen om het groen in en op het gebouw aan te leggen. Een kolfje naar de hand van de experts in ‘gebouwgebonden groen’, zoals Albert het noemt. “We hebben sedumdaken aangelegd die bijdragen aan retentie en maken van hout van de voormalige chemotuin mooie nieuwe bloembakken voor het dakterras van de afdeling oncologie. Vooral dat laatste is een leuke uitdaging, waar we onze kennis van draagvermogen van daken en onze creativiteit goed in kwijt kunnen.” 

Verschillende afdelingen lopen altijd langs een patiotuin of hebben uitzicht naar buiten.

In het kort:
Hoveniersbedrijf LooHorst won de aanbesteding voor de groene inrichting in en rond het nieuwe Tergooi MC in Hilversum;

De opdracht was complex omdat er veel partijen bij betrokken waren en omdat bij de bouw en terreininrichting de natuurwaarden van de omgeving zoveel mogelijk moesten worden versterkt; 

Dankzij de toepassing van de NL Gebiedslabel-methodiek kon LooHorst voldoen aan de eis van de opdrachtgever om het terrein aantoonbaar duurzaam in te richten én te beheren. 

Healing environment

Ook binnen in het gebouw is LooHorst aan de slag gegaan met groen. Er zijn zes ‘patiotuinen’ aangelegd, elk met een eigen thema en karakter. De binnentuinen, waarvoor aparte sponsoring wordt gezocht, vormen een belangrijk onderdeel van de ‘healing environment’ van het ziekenhuis. De gangen die leiden naar de behandelkamers en verschillende afdelingen lopen altijd langs een patiotuin of hebben uitzicht naar buiten. De natuur is op deze manier nooit ver weg van de patiënt. Patiënten, bezoekers en medewerkers, kunnen in twee van deze binnentuinen zitten of genieten van een rustgevend uitzicht vanuit de patiënten- of behandelkamers.

De binnentuinen, waarvoor aparte sponsoring wordt gezocht, vormen een belangrijk onderdeel van de ‘healing environment’ van het ziekenhuis.

De nieuwbouw van het Tergooi MC is op 20 mei 2023 in gebruik genomen. Een beter moment was er niet, want de ontluikende natuur is in mei op z’n mooist. Maar hoe zorg je er voor dat de buitenruimte en de tuinen ook de komende jaren mooi, duurzaam en gezond blijven? “We hebben in principe een beheerovereenkomst van vier jaar”, zegt Albert. “Bovendien hebben we een biodiversiteitsplan gemaakt, waarbij we ecologen hebben betrokken die de biodiversiteit op het terrein monitoren. En tot slot zorgt het NL Gebiedslabel ervoor dat de duurzame ambities van het ziekenhuis voorlopig stevig geborgd zijn. Ondanks het beslag dat de nieuwbouw op de groene ruimte legt, kunnen we daarmee aantonen dat de natuurwaarden in het gebied zijn versterkt. Dat is echt een meerwaarde!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details