Platform voor de tuin- en groenprofessional
Halfverharding: ook ideaal voor daktuinen
In het Belgische Sint- Truiden legt Geba Projecten uit Mook in opdracht van V&V Infra uit Diest(BE) een daktuin aan op een ondergrondse parkeergarage met Achterhoeks Padvast.

Halfverharding: ook ideaal voor daktuinen

Onderhoudsvriendelijk en licht

Bij de aanleg van daktuinen speelt het gewicht van de gebruikte producten een belangrijke rol. Ook moet regenwater op een goede manier afgevoerd worden. De lichte en onderhoudsvriendelijke halfverharding Achterhoeks Padvast biedt uitkomst. Hardeman Zand- en Grindhandel adviseerde recent over de aanleg van twee daktuinen met dit product. ‘In zulke specifieke gevallen worden we er graag in het voortraject bij betrokken.’

In totaal gaat het bij dit project om zo’n 630 m2 aan paden en 120 ton Achterhoeks Padvast.

Achterhoeks Padvast is een ongebonden halfverharding, zonder bindmiddel of leem. Het bestaat uit gebroken materiaal dat gezeefd wordt op de juiste fracties om de juiste samenstelling te krijgen. De stabiliteit wordt verkregen door de vorm en hardheid van de korrel. Het product is onder andere geschikt voor de aanleg van opritten, wandel- en fietspaden. Daarbij is het duurzaam: Padvast verslijt niet, er komt bijna geen onkruid doorheen en is onderhoudsvriendelijk. Doordat het product waterdoorlatend is, wordt wateroverlast voorkomen. De grijswitte kleur heeft een hoge lichtreflectie in het donker, dus de paden lichten goed op. Daarnaast zorgt het in droge perioden voor minder stofvorming. Padvast is verkrijgbaar in verschillende maten en voorzien van het NL Greenlabel A. Gijs Hardeman van Hardeman Zand- en Grindhandel: “De vraag naar Padvast neemt toe. We leveren het aan hoveniers door heel Nederland, zowel in big bags als losgestort en in iedere gewenste hoeveelheid. Daarnaast adviseren we ook. Bij nieuwbouw is de aanleg van paden vrij standaard, maar we geven ook maatwerk advies bij bestaande halfverharding waar problemen zijn ontstaan. Achterhoeks Padvast is dan vaak de perfecte oplossing.”  

Padvast op daktuinen

In het Belgische Sint- Truiden legt Geba Projecten uit Mook in opdracht van V&V Infra uit Diest(BE) een daktuin aan op een ondergrondse parkeergarage. Hardeman: “Deze daktuin ligt iets hoger dan maailveldniveau. Tussen bebouwing wordt hier een groen binnenpark gecreëerd. De wandelpanden zijn aangelegd met Achterhoeks Padvast. Wij hebben de tuinarchitect en de hovenier hierin kunnen adviseren. In totaal gaat het om zo’n 630 m2 aan paden en 120 ton Achterhoeks Padvast.”

Op een daktuin is een specifieke opbouw nodig en wordt gewerkt met dunnere lagen. In dit project is de ondergrond van uitgezeefde betongranulaat, waarop een laag van 8 cm dik aan Achterhoeks Padvast werd aangebracht. “Dat is een mooie opbouw voor daktuinen. Hierin adviseren wij graag op maat. De belasting van de paden is hier minder intensief dan in bijvoorbeeld een openbaar park. We hebben ook een standaard verwerkingsadvies, maar in zulke specifieke gevallen worden we er graag in het voortraject bij betrokken. Zo voorkom je problemen.”

Eind van het jaar legt Van Ginkel Groep uit Veenendaal een daktuin met Achterhoeks Padvast aan bij Olympiade in Amstelveen. Hardeman: “In totaal gaat het om zo’n 2.300 m2 aan paden. Er wordt gewerkt met een ondergrond van lava, want dat is licht en waterdoorlatend. Achterhoeks Padvast is niet moeilijk om aan te leggen. Hoveniers met een beetje ervaring met halfverharding leggen het meestal zelf aan op basis van onze tips. Het is bij daktuinen vooral belangrijk dat de ondergrond waterdoorlatend is en dat het water bij zware regenval naar de zijkanten weg kan stromen of wordt opgevangen in retentiekratten. Door te werken met een ondergrond van lava blijft het vochtpercentage toch op een goed niveau.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details