Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hoe maak je plantenbakken zo circulair mogelijk?
De reeds geplaatste banken zijn opnieuw bekleed met het materiaal en aangevuld met nieuwe STORR picknicksets en GRO parkbanken in dezelfde materialen.

Hoe maak je plantenbakken zo circulair mogelijk?

Minder afval, meer herbruikbare grondstoffen en standaardisatie

FURNS Streetfurniture probeert al sinds de oprichting in 2009 zo duurzaam mogelijk te produceren. Steeds vaker wordt door opdrachtgevers gevraagd om circulaire producten zoals bankjes en zitelementen, boomroosters en planten- en afvalbakken. Het Udense bedrijf probeert door standaardisatie, zuinige snijtechnieken en het gebruik van zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen aan die eisen te voldoen.

Circulaire keerwanden van cortenstaal.

“Ons percentage afval tijdens de productie is met vijf procent erg laag”, vertelt verkoopdirecteur Oscar Gathier. “Dat komt door het optimaliseren van ons productieproces en dat van onze zusterbedrijven Adezz en Awood. Onze fabriek in Polen maakt gebruik van specifieke nesting-optimalisatiesoftware en we produceren niet per project of product, maar werken vanuit een buffer. Bij staal en aluminium halen we verschillende elementen voor verschillende projecten uit verschillende platen, zodat we elke vierkante meter grondstof optimaal benutten. Dat levert veel voordelen op, zowel op het gebied van duurzaamheid als economie.”

De stalen elementen konden worden hergebruikt.

Maar FURNS zet niet alleen in op zuinig en effectief gebruik van materialen, het bedrijf probeert ook zoveel mogelijk grondstoffen te gebruiken die goed te recyclen zijn of die vanzelf weer aangroeien. “We gebruiken bijna geen verzinkt staal meer, maar kiezen eigenlijk altijd voor cortenstaal en aluminium.” Die zijn beiden heel goed te recyclen. Bovendien bestaat een groot deel van door ons gebruikt cortenstaal uit gerecycled schroot. En dankzij de oer simpele bout-constructie zijn elementen makkelijk te hergebruiken. In ons assortiment bieden we naast maatwerk een standaard gamma dat universeel met elkaar is uit te wisselen. Dat bevordert het hergebruik enorm.”

Bamboe

En in plaats van hardhout werkt FURNS steeds meer met bamboe van internationale partner Moso Bamboo, die in China bamboestammen verwerkt tot industrieel thermisch gemodificeerd en geëngineerd bamboe. Gathier: “Bamboe is extreem hard en slijtvast. Als je een bamboebank aan het einde van zijn levensduur – wij geven 25 jaar garantie – inzamelt en een schaafbehandeling geeft, is hij weer volledig bruikbaar. Met zijn lange levensduur en herbruikbaarheid heeft bamboe belangrijke circulaire eigenschappen. Bamboe kan elke vijf jaar geoogst worden. Wanneer je dit vergelijkt met hardhout, betekent het dat bamboe tien maal geoogst kan worden in de groeitijd van hardhout. 

Prullenbak bij ING Amsterdam aan het Haarlerbergpark.

Het is een volledig hernieuwbare grondstof en absorbeert veel CO2. Het wordt ook steeds meer in Europa geteeld, waardoor minder vrachtwagenbewegingen nodig zijn.” 

FURNS onderscheidt zich in de markt van straatmeubilair doordat het bedrijf uit Uden alles in eigen huis heeft: van ontwerp tot productie en levering. Kenmerkend voor FURNS is dat veel ontwerpen gecombineerd worden met groen. Veel meubilair biedt naast bijvoorbeeld een zitplaats, ook ruimte voor beplanting of zelfs complete bomen. 

FURNS ontwerpt en produceert niet alleen maar plantenbakken met zitjes, maar ook losse zitelementen, afvalbakken en boombeugels en boomroosters voor de openbare ruimte.

Standaardisatie

Ook standaardisatie draagt in de ogen van Gathier bij aan de duurzaamheid en circulariteit van FURNS-producten. “Bij ieder project kijken we naar formaat en koppelbaarheid zodat onze elementen ook op andere plekken gebruikt kunnen worden. Dat scoort beter op de circulariteitsladder: Je blijft dan immers in de fases re-use en reduce. Dat is beter dan recyclen, waarbij je toch weer een productiecyclus ingaat.” 

Hoewel FURNS duurzaamheid en circulariteit vooral uit eigen beweging oppakt, ziet Gathier dat opdrachtgevers het steeds vaker uitvragen in hun aanbestedingen. Bij een project voor ING in Amsterdam kon FURNS daardoor – na overleg met de ontwerper – de stalen elementen van bankjes en tafeltjes laten staan en er alleen het hout vervangen door bamboe. “Maar het is nog lang niet overal doorgedrongen hoor. Want opdrachtgevers vinden het moeilijk om producten onderling met elkaar te vergelijken. Een MKI-score – die wij veel gebruiken – wordt nog te weinig door anderen gebruikt en meet niet alles. De markt kan nog veel leren, vooral op het gebied van registratie en materialenpaspoorten. Daarom zetten we deze stappen ook uit onszelf.” 

FURNS heeft daarom op alle daken zonnepanelen liggen en is daardoor zelfvoorzienend of levert zelfs  terug aan het net. “Niet omdat dat geld oplevert, maar omdat we intrinsiek duurzaam willen zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details