Platform voor de tuin- en groenprofessional
Koning Willem-Alexander opent Floriade Expo 2022 in Almere

Koning Willem-Alexander opent Floriade Expo 2022 in Almere

De koning opende woensdag 13 april de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere. De Nederlandse tuinbouw laat op de Expo, samen met nationale en internationale deelnemers, groene oplossingen zien die onze steden leuker, leefbaar en duurzamer maken. Samen met Flevolandse kinderen opende de koning officieel de Expo door symbolisch de laatste cress te planten in een levende kaart van het park. De opening vond plaats bij de toren Flores, die met een bijzonder arboretum-gevelkunstwerk een kleurrijk middelpunt is van het Floriade-park.

Om onze steden groener te maken én te houden is betrokkenheid van jongeren essentieel. Voor een groene toekomst is er jong talent nodig. Floriade heeft zich het doel gesteld om jonge mensen onderdeel te laten zijn van deze Expo.
Annemarie Jorritsma-Lebbink, commissaris-generaal van Floriade Expo 2022: ’Met deze Floriade zetten we thema’s neer voor de toekomst. Aansprekend voor nu en de volgende jonge generatie waarbij wonen in steden samen kan gaan met blijvende natuur en duurzame oplossingen voor voedselgebruik.’

Ank Bijleveld-Schouten, burgemeester van Almere: “Almere is een groene, nieuwe stad en jong van geest. Niet begrensd door ingesleten patronen. Daardoor wendbaar, onbevangen en vol verbeeldingskracht. En een heel internationale stad met 160 verschillende culturen. Daarom past de Floriade ook zo goed bij Almere. Floriade Expo 2022 is één grote aaneenschakeling van internationale tuinbouwinnovaties. Met het thema Growing Green Cities biedt het oplossingen om steden groener, gezonder, duurzamer en leuker te maken voor jong en oud.”
Ook in de speeches van minister Henk Staghouwer (LNV), Secretary General Dimitri Kerkentzes (BIE) en in de videoboodschappen van Floriade-wethouder Jan Hoek, gedeputeerde Jan-Nico Appelman, NTR voorzitter Kees van Rooij en AIPH President Bernard Oosterom stonden de jongeren centraal. Op de Expo komt alles bij elkaar en bruist het van bloeiend talent.

Floriade-park

Algemeen directeur Hans Bakker begeleidde Koning Willem-Alexander voor een rondleiding langs verschillende onderdelen van de Expo. De basis van Floriade is het Arboretum, een plantenbibliotheek naar ontwerp van landschapsarchitect Winy Maas. Bezoekers lopen er letterlijk doorheen tijdens een bezoek aan Floriade. In de grote kas, The Green House, laten bloemen, planten, groenten en fruit hun betekenis zien voor consument en samenleving. Zo wordt onder andere het telen van gewassen getoond met toepassingen van innovaties zoals drones, robots, verticale tuinbouw en sensoren.

In het Flevolandse paviljoen Food Forum werken ondernemers, studenten en onderzoekers samen om nieuwe ideeën te genereren over het voedselsysteem van de toekomst. In het paviljoen ‘The Voice of Urban Nature’ laten Amsterdam en Almere zien hoe zij samen met inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst. Het Dutch Innovation Experience, het Rijkspaviljoen, laat de toekomst van woningbouw zien met duurzaamheid en circulariteit als uitgangspunten. Het paviljoen is gerealiseerd met honderd biobased materialen. Ook bezocht de koning het Suriname paviljoen. Het bezoek werd afgesloten met een rit met de kabelbaan.

Kunst- en cultuur

Floriade heeft een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma dat het emotionele aspect van de groene innovaties laat zien. Tijdens de officiële opening was er ook veel aandacht voor culturele acts. Almeerse zangeres Marzièh Reyhani zong het liedje Lovely Day dat voor de reclamecampagne van Floriade is gecomponeerd. Ulrike Quade Company verzorgde de slotshow van het zaalprogramma als voorproefje van de dagelijkse mainshow van het gezelschap tijdens de Expo. Het Almeerse Jeugd Symfonie Orkest speelde een stuk van de 9e symfonie uit “De Nieuwe Wereld”.

De officiële opening is ‘s avonds afgesloten met een groots spektakel van Vis à Vis op het Weerwater. Het grootse spektakel verbeeldde de transformatie die nodig is voordat we in groene steden wonen. De voorstellingen zijn een cadeau speciaal voor de inwoners van Almere en Flevoland.

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details