Platform voor de tuin- en groenprofessional
Veilig accu’s opslaan en laden in de laadkluis
De laadkluizen zijn brand- en explosiebestendige waardekluizen.

Veilig accu’s opslaan en laden in de laadkluis

Brand- en explosiebestendige waardekluis

Door de toenemende elektrificatie in de energietransitie neemt het aantal accu’s in de groensector in snel tempo toe. Die brengen een groot brandgevaar met zich mee. Seefion ontwikkelde de oplossing: een veilige laadkluis. ‘Het uitgangspunt is een waardekluis die gegarandeerd niet openspringt bij een explosie.’

Er zijn verschillende modellen beschikbaar.

Seefion-oprichter Remco van Kuilenburg kwam drieënhalf jaar geleden op het idee van de laadkluis. Kuilenburgs buurman, een grote dealer van e-gereedschap, kreeg toen de vraag van de gemeente Apeldoorn om een veilige laadoplossing voor accu’s. “Op dat moment was er nog niets veiligs verkrijgbaar en werden omgebouwde vloeistofkasten gebruikt voor de opslag van accu’s. Deze kasten voldeden echter slechts aan de brandveiligheidseisen van buiten naar binnen. Voor een laadkluis is juist de brandveiligheid van binnen naar buiten belangrijk. Daarbij werden alleen de losse panelen van deze kasten getest, maar niet de hele kast.” Van Kuilenburg besloot zelf een oplossing te ontwikkelen. Hij ging hierbij uit van een waardekluis met hang- en sluitwerk dat gegarandeerd niet zou openspringen bij een explosie in de kluis. Eind 2020 bracht Seefion de eerste laadkluizen op de markt. Deze kluizen zijn voorzien van twintig stopcontacten met een normale 230 V-aansluiting en een rookmelder. Van Kuilenburg: “De eerste laadkluizen leverden we aan de gemeente Apeldoorn. Inmiddels waren we ook in gesprek met grote bedrijven. New York Pizza, bijvoorbeeld. Die hebben veel elektrische bezorgfietsen, maar konden zich niet meer verzekeren.  Daarnaast vroeg verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden ons om vier maten kluizen te ontwikkelen die aan hun eisen voldoen. Dat hebben we gedaan.”  

De kluis is flexibel in te delen voor het laden van grote of kleinere accu’s.

Uitvoerig getest

De kluizen zijn getest door het gerenommeerde Duitse testinstituut MPA Dresden en beschikken over CE-markering. “De kluis heeft alle testen glansrijk doorstaan, inclusief de test met lithium-ionbrand. Onze kluis is de enige lithium-ionopslag ter wereld die volgens deze strengste testeisen is getest. Eventuele accubrand en -explosies blijven binnen in de kluis.” Seefion is in Duitsland verder betrokken bij het opstellen van Europese regelgeving voor het veilig opslaan en laden van accu’s, met onder andere TüV, KIWA en Europese verzekeraars. De Seefion-kluizen zijn geschikt voor veel toepassingen. Handig voor hoveniersbedrijven en gemeenten is dat de kluizen flexibel in te delen zijn. Er passen zowel grote als kleine accu’s in, tot maximaal 48 stuks als er multiladers aanwezig zijn. Maar er is ook ruimte voor grotere rugaccu’s. Naast het opladen, zijn de kluizen ook goed te gebruiken om de accu’s op te bergen. Want ook als er niet geladen wordt, bestaat er gevaar op ontbranding. Daarnaast worden er veel accu’s gestolen en zijn deze kluizen niet open te krijgen. Ze zijn voorzien van een codeslot, een multicodeslot of inpasbaar op een bestaand toegangscontrolesysteem in een pand.

De kluis springt niet open bij explosie.

Strengere wet- en regelgeving

Er zijn inmiddels vier maten kluizen leverbaar en er komt er nog een nieuw model bij. De kluizen worden geleverd door een partnernetwerk in Nederland en België. De interesse is groot, aldus Van Kuilenburg. “We verwachten dat de vraag alleen maar zal toenemen. Zeker met de strengere Europese wetgeving, de VDMA 24994 die op dit moment opgesteld wordt voor de opslag en het laden van accu’s. En de verzekeringsmaatschappijen leggen daar nog een laagje bovenop.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details